2021 blev ett varmt år – med en iskall avslutning

UNT sammanfattar väderåret 2021, som bjöd på en ovanligt kall december under ett i övrigt varmt och torrt år.

Kosläpp på Stabby gård, en somrig dag i Uppsala, älgjakt i Gillberga en bit utanför Tierps tätort, och slutligen Uppsala slott i vinterskrud. Alla bilder av Adam Wrafter utom vinterbilden, tagen av Sven-Olof Ahlgren.

Kosläpp på Stabby gård, en somrig dag i Uppsala, älgjakt i Gillberga en bit utanför Tierps tätort, och slutligen Uppsala slott i vinterskrud. Alla bilder av Adam Wrafter utom vinterbilden, tagen av Sven-Olof Ahlgren.

Foto: Adam Wrafter, Sven-Olof Ahlgren/Arkiv

Uppsala län2022-01-11 18:00

2021 blev ett varmt år med flertalet dagar som letade sig över 25 grader – totalt hela 36 stycken. Det kan jämföras med medeltalet den aktuella mätperioden 1991-2020, som är 23 dagar. Det var också ett relativt torrt år, utan särskilt mycket nederbörd förutom en rejäl topp i augusti och ett kraftigt regn den 26 maj, då 34,9 millimeter uppmättes.

Men även om året varit varmt så når det inte upp till de rekordhöga temperaturerna året innan. 

– 2020 hade vi det varmaste året på 300 år, med en medeltemperatur på 8,94 grader. Det här året sjönk medeltemperaturen till 7,2 grader, säger Erik Sahlée, universitetslektor i meteorologi vid Uppsala universitet.

Men han menar att trenden ändå är tydlig:

– Vi har ju haft flera varma år nu den senaste tiden. Tittar man på en längre period så är det en uppåtgående, varmare trend, och det ser man såklart även om det är mer hoppigt med enskilda mätningar.

Väderåret 2021 inleddes med att januarisnön fick ligga kvar på marken för första gången den vintern, åtminstone länge nog för att Uppsalaborna skulle hinna ge sig ut i pulkbackarna och skidspåren. I februari varierade temperaturerna rejält, från kyliga minus 17,8 grader den tionde till snudd på värmerekord, 11,5 grader, den 28 februari.

Mars och april präglades av ett ojämnt väder med snö och minusgrader ända in i början av maj, som blev ovanligt kall.

Men när juni drog in kom slutligen sommarvärmen och flera dagar bjöd på en temperatur över 20-gradersstrecket.

– Juni och juli var båda varmare än normalt. Speciellt juni var ju väldigt torr också. Och det var varmt eller mycket varmt i hela Sverige den perioden, säger Erik Sahlée.

Augusti var däremot kallare, och stod för en stor del av nederbörden under ett i övrigt torrt år.

– Det var ju ett kraftigt regn som drabbade Gävle med en stor översvämning. Det föll 161 millimeter regn i mitten på augusti. Då fick vi också ganska mycket regn här i Uppsala. Inte i närheten av vad de fick, men ändå 26,5 millimeter, säger Erik Sahlée.

September blev den kallaste sedan 2012 och mot slutet av månaden hade meteorologisk höst infunnit sig. Oktober å sin sida blev den varmaste på 15 år.

I november kom en rejäl köldknäpp mot slutet av månaden, och den 26 inföll en ovanligt tidig meteorologisk vinter. Kylan skulle komma att hålla i sig ända in i december. Julen blev ju, som de flesta kanske fortfarande har färskt i minnet, både kall och vit. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!