Den 16 juli bokade 17-åriga Tea Lindström tid för vaccination mot covid-19 den 26 juli på Uppsala konsert och kongress. Hon hade läst i tidningen att vaccinationen öppnat för ungdomar från 16 år och uppåt, och eftersom hon längtat efter att få vaccinet gick hon in på 1177 och bokade den första lediga tiden. Men på morgonen när hon är på väg dit ringer vaccinationsenheten till hennes mamma, Louise Lindström, och meddelar att tiden är avbokad.
– Jag frågar varför, och hur det kommer sig att vi får besked så sent. Då får jag svaret att de får sina listor samma dag och att Tea måste genomgå ett mognadstest som ska göras av en läkare. Innan hade vi fått information om att en läkare på plats ställer kontrollfrågor, säger Louise Lindström.
– Jag frågar om det inte är möjligt att trots allt vaccinera de ungdomar som redan är inbokade den dagen. Men personen säger att det har blivit ett fel i 1177 som gjorde att de kunde boka, och att det inte är deras tur.
För Tea Lindström, som hade sett fram emot att äntligen bli vaccinerad, blev beskedet en besvikelse.
– Det kändes väldigt snopet och konstigt. Jag blev så frustrerad när jag stod utanför och såg en efter en komma ut med plåster på armen. Det var som att falla på mållinjen, säger hon.
Senare samma dag ser hon i sociala medier att en kompis som är 16 år har blivit vaccinerad på Uppsala konsert och kongress, en timme efter Tea Lindströms bokade tid.
– Han hade bara gått in och fått sprutan utan att få några frågor.
Inge Bruce, chefsläkare på Region Uppsala, säger till UNT att regionen har fått tillåtelse av Folkhälsomyndigheten att börja med vaccinationerna av ungdomar från 16 år och uppåt vecka 31, med start den 2 augusti.
– Då skickade vi ut kallelser till vecka 31 och 32, men det har hänt att personer gått in på 1177 och bokat om tiden för att den inte passar, och då kan vi inte hindra att man bokar en tidigare tid. När det är personer under 18 år ska en läkare ordinera vaccination, och vi har löst de här situationerna genom att läkare ordinerar de vaccinerna fram till den 3 augusti, då det kommer en ny förordning som säger att även sjuksköterskor ska få göra det. Men mognadsbedömningen behöver inte göras av en läkare, det kan göras av en sjuksköterska.
Tea Lindström hade bokat sin tid själv på 1177, varför bokades den av om det trots allt gick att ge vaccinet?
– De har gjort olika i de olika vaccinationslokalerna. Vissa har läkare på plats och då är det inga problem. I vissa lokaler har man ringt läkare för att få godkänt och i vissa lokaler har de bokat om tiderna. Jag har uppmuntrat till att ringa läkare eftersom vi är angelägna om att inte neka någon som vill vaccinera sig.
Hennes 16-åriga kompis blev vaccinerad utan mognadsbedömning, hur kan det hända?
– Det är svårt att svara på hur det har gått till, men det kan vara så att en sjuksköterska har pratat med en läkare och sen gett vaccinationen. Det kan också vara så att de upptäckt efteråt att det var en person yngre än 18 år. På grund av hastigheten i lokalen kan de ha missat det, säger Inge Bruce.
Louise Lindström tycker att hanteringen av Teas bokade tid hade kunnat göras bättre.
– Det är viktigt att de unga tycker att det är lätt och smidigt att vaccinera sig, så att de faktiskt gör det, säger hon.