Region Uppsala: Håll barnen hemma

Den stora smittspridningen av RS-virus bland barn i länet får nu Region Uppsala att gå ut med skärpta rekommendationer till föräldrarna: Håll små barn hemma.

”Man måste ju göra det för att skydda barnen”, säger Christoffer Järlesand till höger i bilden. Både han och Maja Forsberg, till vänster i bild, har följt nyheterna om rs-viruset. Bilden är ett montage.

”Man måste ju göra det för att skydda barnen”, säger Christoffer Järlesand till höger i bilden. Både han och Maja Forsberg, till vänster i bild, har följt nyheterna om rs-viruset. Bilden är ett montage.

Foto: Andreas Sjölin

Uppsala län2021-10-19 13:08

– Under pandemin har vi haft fokus på de äldsta, nu handlar det om att skydda de allra yngsta, barn under sex månader, som kan drabbas extra hårt av det här viruset, säger smittskyddsläkare Johan Nöjd.

Därför uppmanas föräldrar till små barn att hålla sig hemma så mycket som möjligt, bara umgås i en mindre krets, och om möjligt låta äldre syskon vara hemma från förskolan. 

Oftast är en RS-infektion lindrig, men barn under ett år och barn som tillhör en riskgrupp kan bli svårt sjuka med ansträngande hosta och andningssvårigheter.

I praktiken kan det vara svårt att hålla barnen hemma under någon längre period. Hur länge gäller de här rekommendationerna?

– Det vi har sagt är under ett par veckor, när den mest akuta smittspridningen pågår. Om man har möjlighet att hålla barnen hemma då så vore det fantastiskt, säger Johan Nöjd.

I normala fall kommer toppen för RS-virus i februari. Kan det vara så att det nu är två säsonger som kommer på en gång och att det fortsätter över vintern?

– Det skulle vara ett mardrömsscenario. Just nu ligger antalet konstaterade fall något över toppnivån under säsongen 2018–2019, som var den senaste med RS-virus. Vi vet inte om det fortsätter uppåt.

Hur ska man tänka som förälder?

– Det är bra att tvätta och sprita händerna. Och om det är någon i familjen som börjar snora så ska den personen inte vara nära spädbarnet. Det är mycket förkylningsvirus som cirkulerar just nu. Märker man att ens barn mår sämre och får problem att amma ska man kontakta 1177.

undefined
”Just nu ligger nivån på antalet konstaterade fall något över toppnivån under säsongen 2018–2019, som var den senaste med rs-virus.”, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala.

Spridningen av viruset slår hårt mot sjukvården i Region Uppsala. Just nu är 16 barn som är sjuka med RS-virus inlagda på Akademiska sjukhuset. Några får intensivvård, några har fått gå hem men är fortsatt inskrivna med tät kontakt med sjukhuset

Antalet inlagda barn är historiskt högt, enligt Ulrika Bäckman, sektionschef för akut barnsjukvård vid Akademiska barnsjukhuset.

– I vanliga fall har vi åtta vårdplatser för infekterade barn på barnsjukhuset, nu bemannar vi så att vi får tolv platser, säger Ulrika Bäckman.

Hon säger att en del föräldrar som söker vård vill att barnen ska provtas för RS-virus. Men någon sådan allmän provtagning finns inte. Ett positivt prov innebär inte heller någon skillnad för barnet. Det är hur barnet mår som avgör vilken vård de får.

– Det finns ingen bot mot en RS-infektion, vi kan bara stötta barnet under tiden de själva läker ut infektionen. Vi har heller inget vaccin mot RS-virus. Alla kommer förr eller senare att få det, säger Ulrika Bäckman.

undefined
Maja Forsberg på promenad med tre månader gamla Loke.

De som drabbas värst av RS-viruset är bebisar. Maja Forsberg är på promenad med tre månader gamla Loke. Hon har följt rapporteringen om att RS-viruset ökar och uppskattar att Regionen går ut med ett hårt besked.

– Det är bra att bli påmind om hur farligt det är. Under coronapandemin har vi inte behövt vara särskilt oroliga för småbarn så det här är nytt. Jag skulle säga att man är lite extra orolig, säger hon.

undefined
Christoffer Järlesands son Charlie fyller år i nästa vecka och familjen hade tidigare planerat att ha kalas men fick tänka om.

Christoffer Järlesand har två barn: tvååriga Charlie och en fem månaders bebis. Familjen har bestämt sig för att hålla Charlie hemma från förskolan för att skydda småsyskonet. 

– Vi har en bra situation där jag studerar och min fru är mammaledig. Hade vi arbetat så hade det varit lite svårare men man måste ju göra det för att skydda barnen, säger Christoffer Järlesand. 

RS-virus

RS-virus är en förkortning av respiratoriskt syncytievirus. RS-virus smittar lätt och de flesta barn blir smittade någon gång under sina första två år. Infektionen är vanligare under vinterhalvåret. 

En RS-virusinfektion brukar börja som en vanlig förkylning. Oftast är sjukdomen lindrig, men barn under ett år och barn som tillhör en riskgrupp kan bli allvarligt sjuka. En RS-infektion kan ibland vara i upp till en månad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!