Voov hjälper till mot våld i nära relation

Voov ordnar jourhem till sällskapsdjur vars ägare måste fly från våldsamma relationer.

Juridikstudenten Isabelle Saers som är en stor djurvän, valde att engagera sig i föreningen Voov istället för att delta i nationslivet när hon kom till Uppsala. "Jag vill göra något som är betydelsefullt för andra kvinnor". Här träffar hon en hund som inte bor i jourhem. Omhändertagna djur har sekretess.

Juridikstudenten Isabelle Saers som är en stor djurvän, valde att engagera sig i föreningen Voov istället för att delta i nationslivet när hon kom till Uppsala. "Jag vill göra något som är betydelsefullt för andra kvinnor". Här träffar hon en hund som inte bor i jourhem. Omhändertagna djur har sekretess.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala kommun2020-03-10 07:00

"Om du inte kommer hem när jag vill, kommer din hund inte att finnas kvar." Så kan ett hot mot djur låta. Eller: "Jag kommer att skada katten om du inte gör som jag säger". 

Det berättar Isabelle Saers, juridikstudent och ordförande i föreningen Voov, som hjälper dem som lever med våld i en nära relation och behöver bryta upp och flytta till skyddat boende.

– Tidigare kände man inte till sambandet att även djur används som effektiva vapen för att hota, tvinga eller komma åt våldsutsatta – oftast handlar det om kvinnor.  Vi hjälper dem att komma på fötter igen efter att de tagit sig ur en skadlig relation, säger Isabelle Saers, som varit ordförande i Uppsala i tre år och snart lämnar över till sin efterträdare. 

Voov är en rikstäckande organisation som startades i Uppsala av veterinärstudenter vid SLU. Namnet är en förkortning för Veterinär Omtanke Om Våldsutsatta. Det var efter en föreläsning om skador på djur som några studenter beslöt ordna jourhem för husdjur vars ägare behövde flytta från våldsamma relationer. 

På skyddade boenden är det sällan tillåtet att ta med djur och vanligt då är att den som behöver fly i stället väljer att stanna kvar. 

– Djuren är familjemedlemmar och inget som man gör sig av med hursomhelst. För den kvinna som varit isolerad med en våldsam partner, kan djuren vara den enda tröst hon har och betyda oerhört mycket, säger Isabelle Saers. Voov har ingen begränsning på vilka djur de tar emot, det beror på vad de aktuella jourhemmen klarar. Vanligast är hund och katt. 

Just nu behöver föreningen fler jourhem. Gärna där det inte finns djur, eftersom en del djur inte funkar ihop med andra djur.  – Jourhemmen är kontrollerade innan vi placerar djur där. Jourhemmen och ägaren kommer aldrig i kontakt med varandra och ägaren får aldrig veta var djuret befinner sig, säger Isabelle Saers, som hade tänkt att agera jourhem men i stället tog på sig ordförandeuppdraget för att göra största möjliga nytt. 

Hur stort är behovet av att använda era jourhem? 

– Svårt att veta. Många vet inte ens att vår hjälp finns. En viktig uppgift för oss är att informera om vår existens så att fler får veta att vi kan hjälpa dem. 

Voov samarbetar med socialtjänst, polis och andra organisationer som hjälper våldsutsatta. Den som vill ha hjälp ska inte vända sig till direkt till föreningen utan ta kontakt med en kvinnojour, polisen eller socialtjänsten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!