UNT rapporterade i onsdags om hur en badgäst i januari förra året hade sett nakna män gå runt med erektion på Fyrishovs relaxavdelning. Efter det har flera personer hört av sig till tidningen med liknande berättelser. En man, som vill vara anonym, uppger att han besökte relaxavdelningen tillsammans med några vänner för mindre än tre veckor sedan:
– Då satt två män i jacuzzin och runkade av varandra. Vi blev helt paffa.
En annan besökare – som också vill vara anonym – berättar att han i november förra året såg två personer som tog på varandras könsorgan i relaxavdelningens ångbastu. Samma besökare har till UNT också delat med sig av en mejlkorrespondens som han hade med Fyrishovs driftchef Mats Rosén i maj 2019. Där framgår det att besökaren kontaktade driftchefen efter att ha sett två män låsa in sig på en av relaxavdelningens toaletter för att – enligt besökaren – ha sex.
Det är i Sverige inte olagligt att ha sex på en offentlig toalett, så länge det inte sker i avsikt att störa andra. Besökaren uppger emellertid att de två händelserna bara är ett axplock av liknande upplevelser han genom årens lopp har varit med om på relaxavdelningen.
– Jag tycker att det är obehagligt. Det är ett kommunalt badhus där alla borde känna sig trygga. Nästan varje gång jag har varit där har det blivit tjafs kring att vissa besökare envisas med att gå runt nakna, säger besökaren.
I sitt svar på besökarens mejl skrev Mats Rosén att händelsen fick Fyrishov att ”öka antalet ronderingar”, för att se till att det är ”ordning och reda” på relaxavdelningen. Trots detta uppgav han i UNT:s tidigare artikel att Fyrishov under de senaste två åren inte har fått några signaler på att det skett sexuella aktiviteter på relaxavdelningen.
Kan inte besökarens mejl – från förra våren – och det faktum att ni vidtog åtgärder räknas som att ni fick en signal?
– Nej, det tycker jag inte. Det är en utsaga från en person och vi kunde inte få hans berättelse verifierad, säger Mats Rosén.
Vad krävs för att en besökares berättelse om en obehaglig upplevelse ska kunna verifieras?
– Att den anmäls och att ett ingripande kan ske på plats. Vid misstanke om att det har skett något olagligt hänvisar vi alltid till polisen. Och vi gör allt vi kan för att stävja otillbörligt beteende.