Ville bli skjuten av polis – döms för hot

En knivbeväpnad man hotade flera poliser i syfte att bli skjuten. Nu döms mannen för brott.

En man döms efter att ha hotat flera poliser i syfte att bli skjuten.

En man döms efter att ha hotat flera poliser i syfte att bli skjuten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Uppsala kommun2019-11-09 19:02

Uppsalapolisen larmades en dag i våras om en man med kniv i stadsdelen Sala backe. Flera patruller sändes till platsen och kunde där lokalisera en man med kniv i handen som uppträdde förvirrat. 

Mannen rörde sig mot en av en av poliserna, som då drog vapen och varnade för att hon kunde bli tvungen att skjuta mot honom. Men i stället kunde patrullerna med hjälp av en polishund och pepparspray få ned mannen på marken och avväpna honom. Ingen person kom till skada.

Det framkom senare att det var mannen själv som larmat polisen och begett sig ut med kniven i syfte att bli skjuten av patrullerna. Han berättade vid rättegången att han vid tillfället mådde mycket dåligt men aldrig haft för avsikt att attackera eller hota poliserna, även om han insåg att hans agerande kunde uppfattas som hotfullt. Polisen berättade för sin del att hon känt sig trängd, rädd och hotad och trott att hon skulle bli knivhuggen. 

Tingsrätten slår fast att mannen måste ha insett att han skulle uppfattas som hotfull, även om inget talar för att han velat skada eller hota polisen. Slutsatsen blir att han fälls för hot mot tjänsteman. Mannen, som tidigare är ostraffad, döms till villkorlig dom med 75 timmars obetald samhällstjänst. 

Tingsrätten anser emellertid inte att den hotade polisen har rätt till skadestånd för kränkning, eftersom poliser i tjänst måste vara beredda att möta visst hot och våld i sitt arbete.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!