Vikingatidens största gåta nu löst

Viktingatidens kanske största gåta kan ha fått sin lösning. Det är fyra forskare, varav två från Uppsala, som nu ger en helt ny förklaring till vad Rökstenens runor berättar.

Rökstenen står vid Röks kyrka i Ödeshögs kommun och har gäckat forskningen i hundratals år. Nu tror sig fyra forskare, varav två från Uppsala universitet, ha dechiffrerat budskapet. Ett mycket viktigt tema i stenens berättelse är klimatångest, tror forskarna.

Rökstenen står vid Röks kyrka i Ödeshögs kommun och har gäckat forskningen i hundratals år. Nu tror sig fyra forskare, varav två från Uppsala universitet, ha dechiffrerat budskapet. Ett mycket viktigt tema i stenens berättelse är klimatångest, tror forskarna.

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Uppsala kommun2020-01-09 20:33

Gåtornas sten kallas den – Rökstenen som restes i Östergötland omkring år 800. Det är världens mest kända runsten från vikingatiden och den med flest runor, 760 stycken. Inskriften är också en av de mest svårtolkade. Den är skriven i form av nio gåtor och i olika chiffer. Men nu tror sig en forskargrupp med två forskare från Uppsala universitet ha löst stenens gåta.

I en vetenskaplig artikel presenterar de en radikalt ny tolkning av texten, att den är ett uttryck för klimatångest.

Stenen är rest av en far, Varin, som förlorat sin son, Våmod. Forskarnas tolkning utgår från ny arkeologisk forskning om hur hårt Skandinavien drabbades av en klimatkatastrof med sänkt medeltemperatur, missväxt, svält och massdöd, cirka 250 år före stenen restes. 

Minnet av katastrofen och dess ödesdigra konsekvenser var levande genom legender och sagor när Rökstenen restes, tror forskarna. Och vid den tiden verkar flera märkvärdiga naturfenomen ha inträffat, som en solförmörkelse och kraftiga solstormar som påverkat himmelens färger. För Varin som reste stenen var detta mycket olycksbådande, tror forskarna, inte minst i kombination med sonens för tidiga död. Var allt tecken på att nya svåra klimatförändringar väntade? Kanske förebådade detta Ragnarök, den sista striden, och kanske hade sonen, som på stenen sägs vara "dödsmärkt", kallats från jordelivet till Oden för att delta i det sista slaget?

Det är den trösten som forskarna nu tror att fadern söker. 

De två Uppsalaprofessornerna bakom studien är arkeologen Bo Gräslund och Henrik Williams, världsledande runforskare. Om deras tolkning stämmer helt kommer vi aldrig att få veta, säger Henrik Williams, men den är "vettig" och har stöd i sagor och berättelser.  Svaret på de nio gåtorna bli enligt forskarna "solen" i de flesta fallen.

– Jag känner mig säker på att vi har rätt riktning på vår tolkning. Det har funnits många konstigheter i tidigare tolkningar, säger han

Tolkningen blev offentlig häromdagen. Intresset har varit massivt och deras lösning har blivit omskriven i medier som BBC, CNN och The Guardian. 

 –  Kopplingen till klimatångest har gjort det här stort, för att vi känner igen oss. Sedan finns det ett väldigt stort intresse för allt som har med vikingar att göra. Och det här är kanske det största mysteriet av alla från vikingatiden, säger han.

Därför är runskrift svårt

Vid Rökstenens tillkomst runt år 800 efter Kristus bestod runalfabetet av 16 runor, men antalet ljud var betydligt större. Exempelvis användes t-runan även för d.

Därtill gjordes inte utrymme mellan ord. Och om samma runa avslutade ett ord och inledde nästa ristades den bara en gång. Meningen "Denna anteckning gjorde Elin nyss" skulle därmed på Rökstenen kunna se ut: tinatiknikiurtilinus. 

Här finns en länk till en översättning av Rökstenen till svenska. 

Källa: Uppsala universitet, Henrik Williams

Karta: Röks kyrka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!