"Vi tvingas neka 200 hungriga familjer"

Den som lever på existensminimum kan få en matkasse varje vecka från Stadsmissionen. "Trycket har ökat och vi tvingas säga nej till 200 familjer som är berättigade" säger föreståndaren Johanna Wahlby.

Bananer som blivit lite bruna har affärerna svårt att sälja. "De får vi in mycket av" säger Johanna Wahlby som är föreståndare vid Stadsmissionens matcentral. Hon sorterar bananerna ihop med Johanna Rudmark Hagström som är socialchef.

Bananer som blivit lite bruna har affärerna svårt att sälja. "De får vi in mycket av" säger Johanna Wahlby som är föreståndare vid Stadsmissionens matcentral. Hon sorterar bananerna ihop med Johanna Rudmark Hagström som är socialchef.

Foto: Lotta Frithiof

Uppsala kommun2019-10-17 17:00

– Just nu är behovet av Stadsmissionens matkassar större än vad vi kan leverera. Vi möter allt fler mammor som har ångest för att deras barn inte kan äta sig mätta och allt fler fattigpensionärer som inte får maten att räcka hela månaden, säger föreståndare Johanna Wahlby, under FN:s fattigdomsdag, på torsdagen.  

Hos Stadsmissionens matcentral kan människor som lever på existensminimum med mindre än 9 290 kronor i månaden, få komma och hämta en matkasse en gång i veckan. 

– Människor kan inte fortsätta gå hungriga i välfärdssamhället Sverige 2019. Matfattigdom handlar om dem som efter att ha betalat sina räkningar inte har pengar till mat. Det är ett begrepp som vi måste börja tala om även här i landet. Många tror nog att hunger hör till en svunnen tid men vi ser att matfattigdomen ökar, säger Johanna Rudmark Hagström, socialchef på Uppsala Stadsmission.

Uppsala Stadsmission har den största matcentralen i landet. Vid årets slut kommer man att ha delat ut 15 000 matkassar till sina prenumeranter och dessutom ha serverat 22 500 måltider på Mikaelsgården till människor som är hemlösa.  

–  Nyss blev jag alldeles gråtfärdig när en man kom hit och ville tacka oss. Han som prenumererade på våra matkassar hade tillfälligt fått en slant över och köpt en tårta till oss, säger Johanna Wahlby.  

När hon började för drygt ett år sedan delade Stadsmissionen i Uppsala ut matkassar till 230 hushåll varje vecka. I år har antalet nästan fördubblats till 450 stycken. 

Maten i kassarna kommer från de 17 livsmedelsbutikerna som skänker varor som de i annat fall skulle ha slängt bort. Det kan vara mat som har kort bäst-före-datum, frukt som blivit stött eller förpackningar som gått sönder. Stadsmissionen får även in varor från tre gröna boxar. De står utställda på olika affärer och i dem kan den som handlar lägga in extra matvaror.

En av dem som prenumererar på Stadsmissionens matkassar är en kvinna som är 72 år. 

– Det är som julafton när jag får hämta en matkasse, säger hon. 

För sina barnbarns skull vill hon vara anonym, det är skämmigt att inte ha pengar till mat.  

– Jag har varit fattig hela livet. Matkassarna känns som lyx för mig. Speciellt att de innehåller grönsaker. Det hade jag inte råd med innan jag fick kassarna, säger hon. 

Som 14-åring började hon jobba som hembiträde. Hon fick tidigt barn, blev sjukpensionär på grund av ryggen och får nu en pension på runt 7 000 kronor i månaden, vilket gör henne berättigad till Stadsmissionens matkasse.  

Karta: Uppsala Stadsmission
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!