"Vi tummar inte på de reglerna"

Föräldrarna borde informerats om hur ansökan om skolskjuts ska göras korrekt. Det säger kommunen efter att bara en av Johan Dalins döttrar fått rätt till skolskjuts. Att beslutet var riktigt står de dock fast vid.

Att bara ett av två syskon i en familj blivit beviljad skolskjuts är helt enligt bestämmelserna, menar man på kommunens antagningsenhet.

Att bara ett av två syskon i en familj blivit beviljad skolskjuts är helt enligt bestämmelserna, menar man på kommunens antagningsenhet.

Foto: UNT Arkiv/Anders Liljestrand

Uppsala kommun2019-10-01 10:30

När Johan Dalin inför skolstarten kontaktade trafikcentralen, som sköter Uppsala kommuns skolskjutsar, fick han beskedet att båda hans döttrar precis som förra terminen skulle få rätt till skolskjuts. Men trafikcentralen får inte ge sådana besked, berättar Outi Ceder, enhetschef på kommunens antagningsenhet, som beviljar skolskjuts.

– Det måste ha skett något missförstånd. Skolskjuts ansöker man om terminsvis till oss, trafikcentralen är bara utförare och beviljar inga ansökningar, säger hon.

Borde inte föräldern fått information om vart han skulle vänt sig istället?
– Jag kan inte svara på hur det här gått till men ja, han skulle blivit hänvisad till oss. Det är samma rutiner som gäller som förra gången de ansökte om skolskjuts.

Outi Ceder kan förstå att det kan uppfattas som stelbent att en elev inte får åka med, trots att taxin stannar precis utanför elevens hus och ska till elevens skola.
– Absolut, och det är ju en vana att ha åkt med skolskjuts. 
Om en bil ändå kommer hem till familjen, kan inte båda syskonen få åka med?
– Då åker man utan att vara berättigad till skolskjuts och de reglerna tummar vi inte på. Det skulle ge otydliga signaler till Trafikcentralen om vilka som faktiskt får åka med. 

Outi Ceder poängterar att både platsen där Johan Dalins dotter ska byta buss och hållplatsen där hon går på betraktas som säkra. På vägen till och från hållplatsen, som bland annat innebär att en landsväg måste korsas, är det vårdnadshavarna som har ansvar för barnet.
Familjen har nu överklagat beslutet till Förvaltningsrätten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!