"Vi har inte prioriterat landsbygden tillräckligt"

Hur tänker Uppsala kommun när det kommer till att sprida bostadsbyggandet över kommunen? UNT ställde kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) mot väggen om bostadsbyggandet i stan och på landet.

"Saker går i rätt riktning men vi är inte nöjda än", säger kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) som menar att kommunen inte prioriterat landsbygden tillräckligt.

"Saker går i rätt riktning men vi är inte nöjda än", säger kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) som menar att kommunen inte prioriterat landsbygden tillräckligt.

Foto: David Johansson/Emma Åhman

Uppsala kommun2021-04-12 05:00

I sydöstra staden finns omfattande byggplaner på 21 500 bostäder. Varför kan ni inte sprida byggandet jämnare över kommunen?

– Vi har lyssnat på kritiken men svaret är inte antingen eller. Vi har ett ambitiöst landsbygdsprogram med ett kontinuerligt bostadsbyggande. Vi har inte samma marknadsintresse på landsbygden som i stan. I stan vill alltid någon bygga och bekostar byggnationen, på landsbygden finns inte aktörer.

Hur ska ni bli Sveriges bästa landsbygdskommun om ni väljer att lägga alla resurser på bostadsbyggande kring stadskärnan?

– Det gör vi inte. Vi håller på att skapa en organisation för att göra verklighet av beslutet om tätortsbebyggelse på landsbygden. Det kommer vi att ta ställning till snarast.

Vill ni inte utveckla landsbygden med fler bostäder och villor?

– Det finns färdiga detaljplaner för 400 bostäder per år i de prioriterade tätorterna där vi jobbar med tomter, villor, småhus och lägenheter. Vi har detaljplaner på gång i Länna och Almunge men även i Storvreta, Gunsta och Björklinge. Men vi vill mer och i vissa orter har det hänt alldeles för lite och ambitionerna är högre.

Mellan 1975-1999 var 45 procent av bostäderna som byggdes i Uppsala kommun villor. Sedan dess har andelen sjunkit stadigt. 2015-2019 var andelen småhus 14 procent. I framtida planer är andelen ännu lägre - trots att en extern utredning visat att det behövs byggas uppemot 35 procent villor på grund av demografi och efterfrågan. Innebär nuvarande bostadsbyggande att Uppsalaborna inte kommer kunna bo som de vill?

– Vi håller på ta fram bostadsriktlinjer i samråd nu och förslaget är att vi ska höja andelen småhus med 20-30 procent. Det är ganska ambitiöst, i sydöstra staden har vi 25 procent som förslag. Svaret är inte att bara bygga småhus, så stor är inte efterfrågan, inte heller de ekonomiska möjligheterna. Det bästa är att få till hus och lägenheter både i stan och på landet, även på landsbygden skiljer sig folk eller blir äldre och behöver flytta från sitt hus. Vi behöver bygga varierat i både prisklass och hustyper.

Gör ni i kommunen tillräckligt för landsbygden?

– Vi har inte prioriterat landsbygden tillräckligt mycket. Men sedan Landsbygdsprogrammet 2017 är landsbygden med i den politiska debatten på ett helt annat sätt. Saker går i rätt riktning men vi är inte nöjda än.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!