Djursjukhusets ekonomi har varit ett återkommande problem för Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Nu har SLU infört anställningsstopp för att bromsa ett växande underskott. Det innebär att universitetets rektor måste godkänna varje anställning som djursjukhuset vill göra.
Enligt SLU:s chefsekonom Lasse Thorell uppgår djursjukhusets samlade underskott till 50 miljoner kronor.
– Det är mycket pengar, men så klart inte så att hela SLU kantrar. Men det måste till en verksamhetsförändring för att få ordning på ekonomin, säger han.
Nyligen tog Maria Engedahl över som sjukhuschef. På frågan om hur illa hon tycker att läget är betonar hon att Ultuna är Sveriges enda universitetsdjursjukhus, vilket innebär att det bara är där det utbildas veterinärer och djursjukvårdare. Det gör att det inte finns några sjukhus att jämföra sig med. Det kan också göra det svårare att ha en kommersiellt effektiv verksamhet.
– Ekonomin i universitetsdjursjukhuset har varit en fråga ända sedan SLU bildades och har utretts framlänges och baklänges, säger Maria Engedahl
Nu väntar ytterligare utredning. Bland annat ska jämförelser med universitetsdjursjukhus i andra länder ligga till grund för en treårsplan för en stabil ekonomi.
– Vi har av universitetsledningen fått möjligheten att göra en hållbar satsning på att komma tillrätta med ekonomin, säger Maria Engedahl, som ska leda arbetet med planen.
2017 ifrågasatte två externa utredare i en rapport om djursjukhuset verkligen förtjänade sin status som universitetsdjursjukhus. Den omfattande utredningen pekade också på starka slitningar och dåligt samarbete mellan sjukhus, forskning och utbildning och listade en lång rad åtgärder för att gifta ihop verksamheten igen.
I dag är den på väg åt rätt håll, men har ännu en svår tid framför sig. Den bilden ger den ena av utredarna Bengt Gerdin, seniorprofessor vid Uppsala universitet, som sitter i den nämnd som ger råd till SLU:s rektor i frågor om djursjukhuset.
– Det går med myrsteg framåt och är långt kvar. Jag är behärskat orolig, men Rom byggdes inte på en dag, säger han.
Ett långsiktigt förändringsarbete i enlighet med hans utredning är igång. Men, påpekar Bengt Gerdin, det kan inte förväntas ge annat än begränsade resultat på kort sikt.
Apropå slitningarna mellan personalgrupper som Bengt Gerdin pekade på, och som senare undersökningar antytt ännu inte är borta, har åtgärder satts in. Det uppger Maria Engedahl.
– Vi arbetar tillsammans för att hitta samarbetsformer.