– Exakt hur lång tid det tar innan vi är tillbaka på normala nivåer vet vi inte, men en återhämtning på sikt kan vi räkna med, säger Bo Thunholm, grundvattenexpert på Sveriges Geologiska Undersökning, SGU.
I de stora grundvattenmagasinen, rullstensåsarna, som används för den kommunala vattenförsörjningen, är grundvattennivåerna alltså fortsatt låga. Extremtorkan för två år sedan har satt sina spår och en återhämtning tar lång tid, förklarar han. Enligt senaste kartan från SGU är nivåerna mycket under det normala i östra Svealand.
– Det kan bli ett problem, det beror på hur man har löst vattenförsörjningen och vilka djup man har på sina intagsbrunnar. Det kan vara värt att tänka på om man har vattenproducenter som tar från rullstensåsarna.
Enköping och Sala bör vara lite extra vaksamma, hävdar Bo Thunholm.
– De tar sitt vatten helt och enbart från rullstensåsar. De låga grundvattennivåerna betyder inte att det är tomt på vatten, men ändå lägre än normalt. Det är en signal på att man har ett underskott på vatten.
Uppsala är mindre känsligt, menar han.
– I den kommunala vattenförsörjningen, förstärker Uppsala vatten grundvattenbildningen i Uppsalaåsen genom att infiltrera vatten från Fyrisån. Det minskar känsligheten från torrperioder.
De små grundvattenmagasinen, som försörjer dem som har egna privata brunnar, kan dock se en förbättring efter höstens regn.
– Nivåerna är förhållandevis normala för årstiden, säger Bo Thunholm.