Vi bad UNT:s läsare att skicka in bilder på vårtecken och det blev en stor variation i olika arter och former i kommentarsfältet på Facebook. Djur, sippor och blåa hav av skillor verkar det krylla av i Uppsala. Miljöutredare på Länsstyrelsen i Uppsala, Gunilla Lindberg, berättar att även hon sett en hel del vårtecken i år.
– Jag har sett massor. Sädesärla, lärka, tofsvipa och blåsippa bland annat. Vissa grejer har kommit tidigare, men det är svårt att säga om våren är tidigare eller senare i år, säger hon.
Enligt den data som har samlats in kring hur våren historiskt sett ut, så kan man i dag se att våren hunnit ta sig omkring 70–80 mil högre upp i landet jämfört med för hundra år sedan.
Genom webbsidan Vårkollen samlar Svenska botaniska föreningen tillsammans med Svenska fenologiföreningen, där SLU är huvudman, in vårtecken i hela landet under valborgshelgen. Vårkollen är en form av medborgarforskning på nätet där allmänheten får rapportera in vårtecken under valborgshelgen, information som sedan används för att se hur årstiden ändrar sig över åren.
– Det är sjunde året som Vårkollen genomförs och rapporteringen är otroligt värdefull för forskare. Den ökar både förståelsen och kunskapen. Det skulle inte vara möjligt att få in den här mängden information på annat vis.
Under valborgshelgen i månadsskiftet april–maj kommer allmänheten i hela landet alltså kunna skicka in sina spaningar på bland annat vitsippornas och sälgens blomning och björkens lövsprickning.
Att valborgshelgen i år blir lite annorlunda tycker Gunilla Lindberg att man kan vända och kanske dra fördel av.
– I stället för att se på forsränningen, som ju är inställd, så går det att åka ut i naturreservaten, kanske grilla korv och om man har lust så kan man rapportera vårtecken på Vårkollens hemsida. Det vore himla kul om det här kan bli en alternativ aktivitet på valborg. Speciellt eftersom det även gör en stor nytta för forskningen, säger Gunilla Lindberg.
Vill man vara ute och se årets absolut första tecknen för vårens ankomst, så får man dock invänta nästa års vår.
– Hasseln blommar tidigt på året med små röda blommor, den är det inte så många som tänker på. Sedan kan man kolla efter tibast också, som blommar med syrenliknande blommor. Men de har redan hunnit blomma ut nu, säger Gunilla Lindberg.