Uppsala ungdomsjour har under hösten hört allt fler högstadieungdomar vittna om sexuella ofredanden i appen OmeTV.
– Det dyker upp dickpicks och både det ena och det andra. Många har tyckt att det varit obehagligt, säger Cajsa Byttner, samordnare på Uppsala ungdomsjour.
OmeTV går ut på att videochatta med slumpvis utvalda främlingar. För att registrera sig ska man vara minst 17 år, men det sker ingen ålderskontroll. Appen har på kort tid blivit väldigt poppis bland barn och ungdomar i hela Sverige.
– Vi märker att många elever i Uppsala har laddat ner den. Som med många nya appar kan det vara rätt spännande i början, men ofta har ungdomarna inte varit beredda på vilka videos som kan komma upp. Klart det påverkar dem, säger Cajsa Byttner.
Eftersom de flesta är anonyma förmedlas inga kontaktuppgifter till den man chattar med. Men chattarna kan ändå kännas hotfulla, enligt Cajsa Byttner.
– Ungdomar har berättat att de sett vapen i videos. Även om det inte är ett reellt hot kan det upplevas obehagligt.
Emma Vangstad, tillförordnad gruppchef på polisregion Mitts arbete mot internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn, suckar och säger att detta är ytterligare ett forum där minderåriga kan bli utsatta.
– De swajpar för att komma till nästa chat, och plötsligt kan det sitta en man där och onanera. För att förhindra att minderåriga använder såna här appar borde det vara kontroll med bank-ID när man registrerar sig, säger hon.
Hittills har region Mitt dock bara fått en polisanmälan vad gäller OmeTV. Enligt den ska en minderårig flicka utsatts för sexuellt ofredande av en man när hon videochattade.
– Jag tror anmälningarna kommer öka nu när det börjar pratas mer om appen. Men det kommer alltid att finnas ett stort mörkertal, säger Emma Vangstad.
Polisen och Uppsala ungdomsjour är överens: föräldrar behöver ha koll på vad barnen gör på nätet och vilka appar de har.
– Ofta pratar föräldrar med barnen om riskerna med att vara ute sent på kvällen. Det är samma sak på nätet: man behöver prata om farorna och hur man ska bete sig, säger Emma Vangstad.
Cajsa Byttner konstaterar att arenor där barn samlas är riskmiljöer.
– Det är lätt att som förälder vara naiv och lämna allt det digitala till barnen själva att hantera. Men där barn finns där finns även förövare, och alldeles för sällan trygga vuxna.