Vårdpersonal får lägre friskvårdsbidrag

Personalen på dagkirurgen vid Akademiska sjukhuset har fått nog. För dem är friskvårdsbidraget 1 400 kronor lägre än för anställda på till exempel Regionkontoret.

Sjuksköterskorna önskar samma nivå på sitt friskvårdsbidrag som andra anställda inom Region Uppsala.

Sjuksköterskorna önskar samma nivå på sitt friskvårdsbidrag som andra anställda inom Region Uppsala.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala kommun2019-12-03 10:24

– Det är en sådan himla orättvisa. Det skiljer från 2 000 kronor till 600 kronor. Vi förstår inte varför, säger operationssjuksköterskan Lena Thoudal.

Redan i april skickade personalen en skrivelse till flera regionpolitiker och Akademiska sjukhusets HR-direktör Anna Wadenhov om fördelningen av friskvårdsbidraget inom Region Uppsala.

–  Vi har samma arbetsgivare, Region Uppsala. Det ska vara lika för alla, säger Lena Thoudal. 

De som jobbar på Regionkontoret, Folktandvården eller Resurscentrum får till exempel 2 000 kronor per år i friskvårdsbidrag. Anställda inom Fastighet och service får 1 500 kronor per år, plus en timmes friskvård per vecka. Men för anställda på Akademiska sjukhuset är bidraget betydligt lägre. Personalen kan träna på Friskhuset men om de väljer att träna någon annanstans är bidraget 300 kronor per termin, 600 kronor per år.

Friskhuset är en tränings- och friskvårdsanläggning på sjukhusområdet för anställda på Akademiska sjukhuset.

– I stället för friskvårdsbidrag har vi valt att satsa på Friskhuset. Där erbjuds alla sjukvårdsanställda träningsmöjligheter utan kostnad. Man har även tillgång till sådant som personlig tränare, fysioterapeut och sjukgymnast. Friskhuset är en uppskattad förmån bland dem som nyttjar den, säger Anna Wadenhov, HR-direktör.

Valmöjligheterna blir ju begränsade. Friskvård innefattar ju i dag aktiviteter som ridning och golf, och det finns väl inte på Friskhuset? 

– Det förstås. Men det är så här vi har valt att göra, säger Anna Wadenhov. 

Men sjuksköterskorna vill ha valmöjligheter. För Lena Thoudal, som pendlar från Knivsta, passar inte tiderna för passen som finns på Friskhuset och då är bidraget väl lågt. 

– Vi vill känna oss lika mycket värda, säger Lena Thoudal.

Anna Wadenhov kan inte svara för hur andra förvaltningar inom regionen gör, men påpekar att Friskhuset är öppet även på kvällar och helger och att man får se över öppettiderna om det behövs.

Anne Lie Andersson, också operationssjuksköterska, suckar. På Region Uppsalas hemsida står det att "här behandlas alla lika".

– Det ska vara lika villkor för alla. Kan inte alla få mer ska alla få 600 kronor, säger hon. 

Regionrådet Malin Sjöberg Högrell (L) har meddelat sjuksköterskorna att man politiskt i nuläget inte kommer att göra några förändringar vad gäller ersättningsnivåer för friskvård. 

undefined
Karta: Ingång 70, Akademiska sjukhuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!