Vakterna har ökat tryggheten i city

Tryggheten har ökat men många känner fortfarande obehag av att gå ut ensamma på kvällen. Det framkom när polisen hade medborgardialog vid Resecentrum.

Polisen Daniel Larsson visar sin radio för lille Jacob som är ute och går med Monika Åström. Även om det är lugnt på dagen anser Daniel Larsson att det finns en hotbild kring Resecentrum kvällstid.

Polisen Daniel Larsson visar sin radio för lille Jacob som är ute och går med Monika Åström. Även om det är lugnt på dagen anser Daniel Larsson att det finns en hotbild kring Resecentrum kvällstid.

Foto: Svetlana P Jansson

Uppsala kommun2019-09-26 16:30

Redan klockan halv sju på torsdagsmorgonen var polisen och Uppsala kommun på plats vid Resecentrum för att fånga de första resenärerna och få dem att fylla i en enkät om tryggheten i stan.

– Tanken med medborgardialogen är att vi ska få ett betyg på om de insatser vi gjort har fungerat eller inte och vad vi kan bli bättre på, säger Jale Poljarevius lokalpolischef i Uppsala.

Kollegan Lisa Sannervik, som hunnit prata med många Uppsalabor, sade att många av dem kände sig tryggare i city sedan kommunen satt in vakter, belysningen blivit bättre i Centralpassagen och polisen ökat närvaron i flera områden.

– Samtidigt upplever många att busstrafiken runt Resecentrum är besvärlig och många tycker fortfarande att det är obehagligt i området kvällstid, speciellt i parken framför stationen som inte är så bra upplyst, säger hon.

En av dem är Klara Ygeby från Uppsala som väntar på bussen. Hon har sett personer trakasserats och undviker Resecentrum kvällstid om hon inte har någon med sig.

–Jag åker buss både till skolan, träningen och till mina kompisar och skulle vilja att det fanns fler ordningsvakter här, säger hon.

Fredrik Ortryd tycker att det blev tryggare när man satte in vakter på Resecentrum. Till i juni i år pendlade han till Vallentuna och kom hem till Uppsala runt tolv på natten.

– Då hängde högljudda gäng på stationen och jag såg ofta ingripanden. Även på pendeln kunde det vara stökigt, säger han.

Lars-Erik Birgergård från Sunnersta känner ingen otrygghet i city. Däremot gör han det i Gottsunda dit han brukar åka och handla. 

– Där finns inte så många vakter som i stan och jag åker inte dit kvällstid, säger han.

Ida Grejsgård och Emelie Borg, som just fyllt i medborgarenkäten, känner otrygghet beroende på var de är. Nattetid på väg hem från krogen är inte kul om man är ensam. Men också en promenad till affären kan kännas otrygg när det är mörkt. Emelia Borg tycker Facebookgruppen Uppsala Gäris, som erbjuder ensamma tjejer skjuts hem på natten, gör ett bra jobb. Hon vill se mer sånt.

För Sara Jörgensen är känslan av otrygghet inte lika påtaglig.

– Det är inget jag tänker på. Kanske beror det på att jag jobbar mycket kväll ensam inom hemtjänsten, säger hon.

Alexander Sturesson säger sig vara "lyckligt ovetande" om den otrygghet många kvinnor känner. Här på Resecentrum känner han sig trygg, men han förstår de som undviker city kvällstid.

För de som vill lämna sina synpunkter är årets enkät öppen på nätet till den fjärde oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!