En av de oroliga är Gunnar Hammarsten, som anat oråd när hans mamma berättat om kommunens samtal.
– Det hade ringt någon och sagt att han skulle komma och hämta hennes nyckel. Namnet kom hon inte ihåg, och då kände jag hur adrenalinet började rinna till - vad håller de på med? säger Gunnar Hammarsten.
I augusti skickades brev ut om att nyckelkopior måste lämnas ut när kommunen nu tar över nattjänsterna inom hemtjänst och trygghetslarm från ett vårdföretag i Uppsala. En tid avtalades i ett uppföljande telefonsamtal, men Gunnar Hammarstens mamma var för orolig för att det skulle vara en bedragare för att öppna dörren, så Gunnar Hammarsten lämnade in nyckeln till kommunen själv.
– Det är ett riskfyllt sätt att samla in nycklar på när man hade kunnat göra det via hemtjänsten, med människor som vårdtagarna känner. De äldre är redan i underläge, och utsätts nu för onödig risk för åldringsbrott. Hur ska de kunna kontrollera legitimationen? Min mamma har kraftigt nedsatt syn, säger Gunnar Hammarsten. Enligt honom har man fått beskedet att man inte kunnat få lämna nyckeln i samband med hemtjänsten under dagtid. Men enligt Carina Juhlin, affärsområdeschef på Vård och omsorg, ska detta kunna erbjudas.
– När personen kommer har man visitkort, behörighetsbricka och legitimation med sig. I vissa fall har vi kunnat bestämma en tid när hemtjänsten också är på plats, om personen känner sig säkrare då. Varför det inte gått i detta fall vet jag inte, kanske har man missuppfattat frågan som att dagshemtjänsten ska ta nyckeln och sagt nej då det är vi som måste kvittera den.
Totalt är det 1 400 vårdtagare som behöver lämna in nycklar. Carina Juhlin berättar att flera har vägrat att lämna in dem.
– Jag förstår oron, och vissa har vägrat ge ut nyckeln. Men vi har gjort det så säkert det går. På dagtid använder hemtjänsten ett digitalt lås som går att öppna med telefon, men det systemet fungerar inte alltid och därför behöver vi en fysisk nyckel som en back up, precis som de har.
Utlämnade nycklar kan i vissa fall bli en knepig försäkringsfråga, och man måste vara noga med att kontrollera vad som ingår i försäkringarna. Det säger Eva Solum på Konsumenternas Försäkringsbyrå.
– Generellt får man ingen ersättning om man frivilligt öppnat för en person, till exempel om man blir bestulen under en fest, eller om man lämnat ut nyckeln till någon. Men hos vissa bolag täcker försäkringen om inbrott eller stöld skulle ske i samband med att man lämnat ut nyckel till hemtjänst eller liknande. Därför måste man vara noga med att kontrollera om ens försäkring täcker allt.
Om man lämnat ut nyckel till en bedragare kan det bli ett särskilt svårt läge för personen, enligt Eva Solum.
Det är konsumenten som har bevisbörda att det verkligen är hemtjänsten som man lämnat nyckeln till. Så det kan bli en svår bevisfråga i annat fall, om man utsätts för bedragare exempelvis.
Men Carina Juhlin menar att det finns flera sätt att kontrollera personen som knackar på för att hämta hemnyckeln.
Vad kan man göra om man är orolig inför att lämna ut sin nyckel?
– Besöket föregås alltid av ett samtal då man kan ta namn och uppgifter av personen. Man kan då ringa oss och se till så allt stämmer, vilket man också kan göra när personen är på plats hos en med visitkort och legitimation. Och om man inte vill lämna ut nyckeln hemma kan man alltid komma till oss på Bäverns gränd 10.