Tidningen skrev i måndags om hundvalpen Saga som blev svårt biten på en hundrastgård och sedan fick avlivas. Sagas ägare Hannah Andersson och Gustaf Löfdahl polisanmälde då händelsen. Anmälan lades ned redan efter två dagar och skickades vidare till länsstyrelsen, som skulle ta beslut om eventuellt föreläggande mot ägaren till den attackerande hunden.
Nu menar Nina Konstenius, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen, att informationen de fick från polisen var bristfällig.
– Det står väldigt kortfattat om händelsen, och det står även att Saga inte har fått veterinärvård. Vi har inte fått någon information om att Saga ska ha blivit skadad och framförallt inte att hon avlivades till följd av sina skador, säger Nina Konstenius.
Efter att länsstyrelsen fått in information från polisen, gjordes en koll på ägaren till den attackerande hunden. Sökningen visade ingen tidigare historik där ägarens hund varit inblandad i någon incident. Påföljden blev att ett informationsblad skickades ut till ägaren varefter utredningen lades ned.
Enligt Hannah Andersson, ägare till Saga, fick de ingen information om att ärendet var nedlagt hos länsstyrelsen.
– Vår polisanmälan lades ned efter 48 timmar. Sedan dess har vi inte hört någonting från varken polis eller länsstyrelsen, säger hon.
Nina Konstenius säger att hon beklagar det som inträffat och bekräftar att länsstyrelsen inte hört av sig till Sagas ägare.
– Vi måste kanske omarbeta våra rutiner så att anmälaren får reda på om ärendet läggs ned.
Varför ringde ni inte upp djurägarna när ni fick in ärendet?
– Vi har begränsat med resurser och måste alltid göra prioriteringar. Vi fick dålig information av polisen, och givet den informationen bedömde vi att händelsen inte var allvarlig nog och lade ned ärendet.
Hade information om att Sagas skada krävde veterinärvård påverkat utredningen?
– Ja, absolut. Då hade vi utrett saken ytterligare och ringt upp båda hundägarna.
Polisen hävdade att första gången en händelse av det här slaget inträffar så händer oftast ingenting. Stämmer detta?
– Det beror helt på omfattningen av skadan. När en hund biter ihjäl en annan är det allvarligt, och då leder det oftast till någon typ av föreläggande. I det här fallet var det även en vuxen hund som bet en valp. Det är inte ett normalt beteende för en hund.
Vilket typ av föreläggande kan bli aktuellt i det här fallet?
– Det leder oftast till koppeltvång eller att hunden måste bära munkorg utomhus. Om ägaren däremot bryter mot dessa förelägganden, eller om ytterligare en incident inträffar, kan det leda till att hunden omhändertas.
Nina Konstenius menar att hundägarens attityd också spelar in i bedömningen. Om ägaren påvisar att de har gjort allt de kunnat för att förhindra skadan och att de tar fullt ansvar kan föreläggandet bli mildare. Om ägaren däremot visar likgiltighet, kan det påverka utfallet negativt.
– Vi har i dag valt att ta upp utredningen igen. Jag förstår inte varför vi har fått så lite information från polisen, vi visste inte om att hunden var så skadad och fick avlivas, säger Nina Konstenius.
Hannah Andersson och Gustaf Löfdahl säger att de känt sig bortprioriterade, och att det nya beslutet känns som en upprättelse.
– Det hade sänt fel signaler till samhället ifall hundägaren fått gå fri utan några konsekvenser.
Tidningen har utan framgång sökt den polis som ansvarade för polisanmälan.