Utbildas för att möta hot på biblioteken

Stök och oro på Uppsalas folkbibliotek går i vågor men läget är inte alarmerande.

Mohammed Mekrami, chef för Uppsalas kommunala bibliotek, fick sätta in vakter på två bibliotek i våras för att stävja oron.

Mohammed Mekrami, chef för Uppsalas kommunala bibliotek, fick sätta in vakter på två bibliotek i våras för att stävja oron.

Foto: Okänd

Uppsala kommun2019-09-29 17:00

Det är beskedet från ledningen för biblioteken. En färsk rapport från fackförbundet Dik som bland annat organiserar biblioteksanställda beskriver en försämring sedan förra rapporten för två år sedan. Nu svarar 93 procent av medlemmarna att de upplevt respektlöst beteende eller bråk från besökare, en ökning från 86 procent. 

I Uppsala har en tvådagars säkerhetsutbildning för biblioteksanställda precis avslutats. Bibliotekschefen Mohammed Mekrami medger utan omsvep att oro och incidenter förekommer även på Uppsalas bibliotek, men lägesbilden från enhetscheferna är att stöket befinner sig på "normalnivå":

– Situationen på biblioteken går i vågor och speglar samhället. Är det oroligt i lokalsamhället spiller det ofta in på våra kulturcentrum och bibliotek, säger Mohammed Mekrami.

Under en period i våras ökade oroligheterna på biblioteken i Gränby och Sävja med bland annat handgemäng mellan ungdomar. En åtgärd blev att sätta in vakter. Enligt bibliotekschefen lugnade situationen sedan ned sig.

– Det handlar om medarbetarnas säkerhet och trygghet, men det kan inte blir en normalisering att sätta in vakter. Det här är ett samhällsproblem och inte ett biblioteksproblem.

Enligt bibliotekschefen är det mycket ovanligt att medarbetare utsätts för direkta hot eller våld. 

– Men de kan bli inblandade i konflikter mellan olika grupper. Det är bland annat därför vi bjudit in alla medarbetare till förebyggande utbildning om hot och våld.

Enligt Dik-rapporten har drygt hälften av medlemmarna upplevt våld eller våldsamma situationer på folkbiblioteken. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!