Uppsalavilla värd 19 miljoner i skattehärva

Kronofogden har stoppat försäljningen av en lyxvilla i Uppsala. Ägaren anklagas för skattefiffel på miljonbelopp. Mannens flyktingbolag utreds av åklagare.

Om villan säljs för de 19 miljoner kronor som begärs i mäklarannonsen innebär det nytt prisrekord för en Uppsalabostad i år.

Om villan säljs för de 19 miljoner kronor som begärs i mäklarannonsen innebär det nytt prisrekord för en Uppsalabostad i år.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala kommun2019-12-07 07:05

En exklusiv villa i Uppsala är till salu för 19 miljoner kronor. Det rör sig om en bostad med elva rum och en bruksarea på 550 kvadratmeter. 

Enligt mäklarannonsen är det en "bedårande fastighet" med exklusiva inslag som gotländsk kalksten, fiskbensparkett och spa-avdelning. 

Säljs huset för 19 miljoner skulle det innebära årets prisrekord för en bostad i Uppsala.   

Villan har dock utmätts av Kronofogden. Det innebär att fastigheten är säkrad och inte kan säljas utan Kronofogdens godkännande. Orsaken är att villans ägare, en Uppsalaföretagare i 40-årsåldern, har en skatteskuld på 6 miljoner kronor.

Skatteverket hävdar att Uppsalaföretagaren har fått köpa huset till underpris av sitt eget bolag. Enligt myndigheten betalade företagaren endast 1,1 miljoner kronor när han förvärvade fastigheten 2017. 

Enligt köpekontraktet var priset 11 miljoner kronor när Uppsalaföretagaren köpte villan av sitt bolag. Skatteverket påstår att mannen bara betalade in 1,1 miljoner av de 11 miljonerna till bolaget. Myndigheten anser att mellanskillnaden, 9,9 miljoner kronor, utgör en löneförmån som Uppsalaföretagaren ska beskattas för. 

Det är för att driva in mannens skatteskuld som Kronofogden utmätt villan.   

Ägarsituationen kring fastigheten är minst sagt rörig. Uppsalaföretagaren skriver i ett mejl till UNT att han inte längre äger villan. Han uppger att han sålt den och fått betalt. Enligt en handling uppgick köpeskillingen till 12 miljoner kronor.  

Att Uppsalaföretagaren gjort sig av med fastigheten intygas av den mäklare som nu annonserar ut den för försäljning.

– Han sålde fastigheten för ett år sedan. Sedan dess ägs villan av ett företag som nu i sin tur vill sälja den, berättar fastighetsmäklaren Dan Cramling vid Svenska Mäklargruppen.

Dan Cramling säger att delar av fastigheten renoverats vilket kan motivera att priset stigit från 11 till 19 miljoner kronor sedan den ägdes av Uppsalaföretagaren.

Men enligt Kronofogden har Uppsalaföretagaren inte alls sålt huset. 

– Det går inte att sälja fastigheten utan vår tillåtelse, uppger Anders Fahlén Sundblad vid Kronofogden i Uppsala.

Vem som äger en fastighet anges i register hos Lantmäteriet. Där framgår att Uppsalaföretagaren är innehavare av lagfarten för villan, det vill säga att han är husets ägare.

I en inlaga till Uppsala tingsrätt uppger en konkursförvaltare att bland annat Uppsalaföretagaren försökt få Lantmäteriet att ändra vem som ska ha lagfart för fastigheten. 

Handlingarna från Lantmäteriet visar att ansökningar om att registreras som ägare till villan har gjorts av personer i kretsen kring Systemhus AB, ett företag som utreds av Ekobrottsmyndigheten. Deras ansökningar om ändrat ägarskap har dock avslagits, bland annat eftersom köpehandlingar saknats. 

Uppsalaföretagaren uppger till UNT att han inte har något med lagfartsfrågan att göra eftersom han enligt egen uppgift sålt huset. 

På grund av alla frågetecken kring vem som äger fastigheten har tingsrätten slagit fast att Kronofogdens beslut att säkra fastigheten ska vara vilande tills det hela retts ut.

Hur var det då med Skatteverkets anklagelser om att Uppsalaföretagaren bara betalade 1,1 miljoner kronor när han köpte villan av sitt bolag, vilket alltså ledde till att han upptaxerats för en påstådd löneförmån? 

Enligt företagaren betalade han det överenskomna priset, 11 miljoner kronor, när han köpte huset av bolaget. 

Han har överklagat Skatteverkets upptaxering till förvaltningsrätten. För att styrka att han gjort rätt för sig har Uppsalaföretagaren skickat in en bankhandling till domstolen. Den uppges visa att han har övertagit ett lån från bolaget på 8 miljoner kronor som använts för att finansiera villaaffären.  

I ett mejl till tidningen ifrågasätter mannen hur Skatteverket kan underkänna underlag som till exempel lånehandlingar från en bank.

Men Skatteverket avfärdar mannens invändningar och skriver att de handlingar som Uppsalaföretagaren skickat in till domstolen "inte kan tillmätas annat än lågt bevisvärde". 

Enligt myndigheten förefaller bolagets bokföring ha manipulerats i efterhand. Mannen anklagas för att försökt ge sken av att ha betalat in mer pengar till sitt bolag för villaköpet än vad han gjort i verkligheten.

Uppsalaföretagaren har drivit ett bolag som arbetat med ensamkommande ungdomar som sökt asyl. Det är det här bolaget som ägt den aktuella villan.  

Intäkterna i bolaget har bestått av skattemedel från kommuner som fått hjälp att placera ensamkommande. Bland kommunerna finns Uppsala som betalat 925 000 kronor för bolagets tjänster. 

Bolagets verksamhet har varit lönsam. Den senaste årsredovisningen, som är från 2016, visar att intäkterna det året uppgick till 52 miljoner kronor varav 4,7 miljoner blev vinst.

Turerna kring Uppsalaföretagarens flyktingbolag har varit många. I december 2017 gjorde Ekobrottsmyndigheten razzia vid bolagets lokaler i Uppsala. 

I april 2018 beslöt Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att bolaget inte hade rätt att inneha tillstånd för arbete med ensamkommande. Enligt IVO hade de inblandade i bolaget uppvisat så grov ekonomisk misskötsamhet att deras tillståndsansökan avslogs.  

Hösten 2018 försattes flyktingbolaget i konkurs med ett underskott på 21 miljoner kronor. 

Vid konkursen utgjordes bolagets styrelse av en 47-årig man som i våras dömdes till fängelse i 3,5 år för att ha rånat en rad Uppsalabutiker. 

Skatteverket riktar en rad allvarliga anklagelser mot Uppsalaföretagarens bolag. Bland annat hävdar myndigheten att mannen tillsammans med andra i bolaget tagit ut sammanlagt cirka 10 miljoner kronor svart.

Skatteverket påstår att uttagen dolts bland annat genom efterhandskonstruktioner i bokföringen. 

"Skatteverket har valt att upptaxera mig felaktigt", menar den utpekade Uppsalaföretagaren. Han framhåller att han beviljats anstånd med skattekraven för ett av taxeringsåren.

Mannen anser att Skatteverket valt att bortse från handlingar som visar att han inte gjort fel och han utgår från att han ges upprättelse i domstol. 

"För hur kan man förlora ett mål om betalning när redovisning om betalning finns?", frågar han retoriskt i ett mejl till UNT. 

Åklagare Bengt Kulin vid Ekobrottsmyndigheten uppger att bolaget utreds för misstankar om skattebrott.

– Utredningen är inne i sitt slutskede, konstaterar Bengt Kulin.

Flyktingbolaget gav vinst

Intäkterna i företagarens flyktingbolag har bestått av skattemedel från kommuner som fått hjälp att placera ensamkommande. Uppsala har till exempel betalat 925 000 kronor för bolagets tjänster. År 2016 uppgick intäkterna till 52 miljoner kronor varav 4,7 miljoner blev vinst.

Hösten 2018 försattes flyktingbolaget i konkurs med ett underskott på 21 miljoner kronor. 

Skatteverket anser att mannen tillsammans med andra i bolaget tagit ut sammanlagt cirka 10 miljoner kronor svart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!