– Min kompis får inte ha killkompisar eller bli ihop med någon. Ibland får hon inte följa med när klassen gör något. Jag tror att hon tycker att det är jobbigt, men vi pratar inte så mycket om det.
Det säger en trettonårig tjej som vi träffar på utanför Gränbyskolan. Det är eftermiddag och hon står vid entrén i väntan på att hennes kompisar också ska sluta.
Får du ha pojkvän?
– Ja ... eller nej, inte nu när jag bara är tretton. Men jag bryr mig inte så mycket.
Tjejen vi pratar med har utrikesfödda föräldrar. 58 procent av Gränbyskolans cirka 460 elever har utländsk bakgrund. I hela Uppsala är siffran 25 procent.
Om man utgår från statistik kommer drygt 70 av Gränbyskolans 209 tjejer – alltså var tredje tjej – inte helt själva få bestämma vem de ska gifta sig med. Ännu fler får inte ha sex innan äktenskapet. Vår beräkning bygger på den undersökning som Tris gjorde 2018 bland niondeklassare i Uppsala. Den visar att 61 procent av tjejerna och 35 procent av killarna med utrikesfödda föräldrar inte får bestämma fritt vem de ska gifta sig med. 66 procent av tjejerna måste vara oskulder fram till äktenskapet. Studien visar också att dessa ungdomar är oroliga över att inte själva få välja vänner, utbildning eller fritidsaktiviteter.
Rapporten blev en larmsignal. Nu har kommunen i samarbete med Tris arbetat fram ett utbildningspaket, för att skolpersonal ska bli bättre på att upptäcka ungdomar som lever under hedersrelaterat våld och förtryck.
– Vi har tagit fram vad vi kallar ett årshjul, så att skolan ska veta vilka insatser de bör göra olika tider på året. Under jul- och sommarlov är det till exempel extra stor risk att elever gifts bort och då behövs särskilda informationsinsatser till eleverna, säger Helena Hedman Skoglund (L), ordförande i utbildningsnämnden.
Men det är inte bara de allvarligaste uttrycken för hedersförtryck – våld, bortgifte och könsstympning – som skolorna ska titta efter.
– Skolpersonal ska få utbildning i hela bredden av det förtryck som kan finnas, för att lära sig se elever i riskzonen. Det kan handla om elever som exempelvis inte verkar fria att göra saker efter skoltid eller inte får vara med på alla skolaktiviteter.
På Gränbyskolan är frågan ständigt levande. Det säger skolans elevhälsochef Lisa Blom:
– Vi har absolut ungdomar som vi har en oro för. Som inte får vara med kompisar efter skolan, som inte får bli kära och liknande.
Gränbyskolan har gjort ett flertal orosanmälningar till socialtjänsten genom åren när det framkommit att elever blir slagna hemma för att de klär eller beter sig fel. Lisa Blom konstaterar att det är svårare att veta när man ska orosanmäla mindre allvarliga frihetsinskränkningar.
– Det är jättebra att alla skolor får mer utbildning i hur man ska agera och hur man ska se tidiga tecken på förtryck.
Utanför entrén har den trettonåriga tjejen fått sällskap av sina kompisar. Några av dem säger att föräldrar kan vara stränga mot sina döttrar för att skydda dem. Men en tjej tycker att det kan gå för långt.
– Man måste få ha en barndom utan för många regler.
Pratar ni om hedersförtryck i skolan?
– Ja, på SO:n. Vår lärare säger att vi måste berätta för någon om vi inte har det bra.
I dag tisdag är det 18 år sedan Fadime Sahindal mördades i Uppsala av sin pappa för att hon själv ville välja sitt liv. På Gamla kyrkogården hålls en minnesceremoni klockan 12.