"Uppsalas identitet kommer inte förändras"

Uppsala går med stormsteg mot att bli en ännu större stad. Men Uppsalas identitet kommer inte att förändras, tror processledare Karin Åkerblom som i veckan var med och presenterade Uppsalas nya översiktsplan och innerstadsstrategi.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala kommun2016-11-26 13:30

Än är det långt från slutbyggt i Uppsala. År 2050 är vi 340 000 i kommunen om prognosen slår in. De närmaste årtiondena väntar minst sagt rejäla byggsatsningar; kommunen planerar för 2 000 nya jobb varje år och 3 000 nya bostäder årligen. I den nya översiktsplanen och innerstadsstrategin drar Uppsala kommun upp riktlinjerna för var och hur utbyggnaden ska ske.

– Jag tycker att det är positivt att växa, att inte vara de som tvingas stänga ner utan att det är många som vill komma till vår fina stad, säger Karin Åkerblom som är processledare för stadsutveckling.

Men måste Uppsala växa så mycket?

– Du är inte ensam om att ställa frågan. Men det är inte vi som bestämmer takten. Planerna är till för att vi ska ha beredskap för att folk flyttar hit, så att det inte blir kaos. Det ska finnas bostäder, arbetsplatser och en fungerande miljö. Det är väldigt svårt för en stad att säga att vi ska bli såhär stora och sedan får inget hända. Saker händer och vi kan ju inte vara en gated community.

Skyndar man på tillväxten med så här offensiva planer?

– Nja, vi tittar ju på de prognoser som finns och vill ligga i takt med dem. Det svåra är just att ha beredskap och ta hand om tillväxten. Att det byggs så enormt nu är att vi har en stor bostadsbrist som vi måste bygga ikapp, så att unga vuxna som vill bo kvar i sin stad ska få plats. Sedan är det ju inte bara Uppsala som växer, det är ett fenomen för många större städer även om Uppsala för närvarande är en av de svenska städer som växer mest.

Ja, varför växer just Uppsala så mycket?

– Vi är en kunskapsstad som lockar många, inte minst företag inom ny teknologi så som life science där vi är stora. Och så är det ju läget. Vi ligger nära Stockholm och kan dra fördel av att vi är en arbetsmarknadsregion. Människor kan flytta hit till en stad som har småstadskvaliteter – haha, nu blir politikerna kanske sura om jag säger så - där man kan bo med familjen, hitta intressanta arbeten men också ha möjlighet att jobba i närliggande städer eftersom vi har bra förbindelser.

Tror du att Uppsalas identitet förändras när vi växer så mycket?

– Nej det tror jag inte. Men det är väl en orsak till varför sådana här planer är viktiga, för att se vad som är identiteten och hur vi behåller den. Samtidigt är väl identiteten inte heller gjuten, kanske är Uppsala i dag en mer öppen och mångfacetterad stad än tidigare. Själv tänker jag att Uppsalas identitet är att det är en grön stad. Och den gamla stadskärnan vi har ger ju en väldigt stark identitet med sina pampiga kåkar som berättar en stark historia.

Ja, du som jobbat med innerstadsstrategin: hur ska centrum utvecklas?

– I takt med att staden växer så ska också centrala staden göra det. Den växer ju nu, främst med Resecentrum som binder ihop öst och väst och gör centrum bredare. Jag tycker själv att det känns helt ofattbart att vi förr klarade oss utan passagen under järnvägen. Just nu är mycket fokus på de södra delarna av nuvarande innerstaden. Kungsängen växer och Lantmännen funderar på att flytta, då blir det nya ytor där. Och vad händer med Hamnplan, hur kan det bli härliga ytor? Om 20 år är det mitt i stan.

Ledordet ni har är stadsliv, vad menar ni med det?

– Att vi sätter människans behov i fokus. I den här planen utgår vi mer än tidigare från vad vi människor behöver och gillar. Vi människor upplever saker i ögonhöjd och vi behöver platser för att träffas. Gatorna ska inte bara vara till för transporter, utan ska ha breda trottoarer och plats för uteserveringar. Då måste det finnas ljus och luft där, vilket man behöver tänka på när man bygger. Och bästa platsen ska vara till för alla, det är viktigt. Som vid årummet, där kan vi sitta sida vid sida och det är gratis att vara där. Vi ska ha många sådana platser.

Många oroar sig för att man bygger bort det gröna när man förtätar staden.

– Intentionen är att ta tillvara det gröna och bara bygga där det är lämpligt. Men hus tar ju plats, så det är en ständig balansgång. Det tydliga politiska målet är att höja kvaliteten på de grönområden vi har, så att de sköts bättre och får mer flexibla och användbara innehåll.

Vad är den svåraste frågan att lösa när staden växer?

– Ett hållbart trafiksystem. Om vi ska få plats och kunnat utnyttja vårt fina stadsrum måste vi transportera oss på något annat sätt än med bil. Vi måste få ett bra kollektivsystem som fungerar. Och ännu fler behöver inse att det går bra att cykla i Uppsala, att det inte är så långt. Det här är framför allt en fråga om vanor. Trafik väcker starka känslor.

Personligt

Namn: Karin Åkerblom

Bor: Hus i Eriksberg i Uppsala.

Ålder: 55 år.

Familj: Man och tre utflugna barn. "Och så är jag stolt mormor."

Yrke: Processledare för stadsutveckling på Uppsala kommun.

Aktuell med: innerstadsstrategin, som just antagits av kommunstyrelsen och på väg till kommunfullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!