Kommunerna får ta en alltför stor kostnad för nyanlända. Det menar politikerna i arbetsmarknadsnämnden i Uppsala, som nu ska skicka en skrivelse till arbetsdepartementet, socialdepartementet, Socialstyrelsen samt Sveriges kommuner och landsting.
– Vi pekar ut områden där det behövs förändringar, säger Mohamad Hassan (L), ordförande i nämnden.
De första två åren står staten för nyanländas försörjning genom etableringsersättningen. Men två år räcker inte, menar Uppsalas politiker, eftersom de flesta nyanlända behöver stöd längre. Politikerna vill därför att staten ska stötta nyanlända i uppemot fyra år. De kräver också att etableringsersättningen höjs. Nivån har inte höjts sedan 2010, och kommuner tvingas därför betala ut kompletterande försörjningsstöd: i Uppsala handlar det om 150 miljoner kronor sedan 2016.
– I dag tvingas kommunerna ta det ansvar som det är tänkt att staten ska ta, säger Mohamad Hassan.
Uppsalapolitikerna anser också att det är orimligt att kommunerna ska stå för försörjningsstödet i väntan på att etableringsersättningen börjar betalas ut. I Uppsala var glappet i snitt två och en halv månad 2018 vilket innebar en socialbidragskostnad på 13 miljoner kronor.
Hur stor är chansen att ni får igenom kraven?
– Vi är första kommunen som formellt skickar en skrivelse, förhoppningen är att fler kommuner ansluter till vår linje. Nyligen uppmärksammades situationen i Filipstad. Fler kommuner är på väg dit om inte staten ingriper.