Uppsalapolisen varnar för ny typ av bedrägeri

De senaste två månaderna har Uppsalapolisen fått in en rad anmälningar om så kallade paketbox-bedrägerier. Det finns dock ett enkelt sätt att skydda sig.

På Klarnas app måste kunden själv gå in och klicka på inställningarna för att bank-id ska användas vid köpen. På bilden Uppsalapolisens presstalesperson Jonas Eronen.

På Klarnas app måste kunden själv gå in och klicka på inställningarna för att bank-id ska användas vid köpen. På bilden Uppsalapolisens presstalesperson Jonas Eronen.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala kommun2020-03-06 07:12

Sedan december har ett stort antal personer hört av sig till polisen i Uppsala med likartade berättelser om bedrägerier. Den gemensamma nämnaren är att de drabbade har fått betalningskrav för varor som de aldrig beställt. 

Bedragarna har beställt varor i andra personers namn och sett till att produkterna levererats till så kallade paketboxar. Det är en typ av postboxar som finns vid bland annat olika köpcentrum i Uppsala. 

Genom olika manipulationer lyckas bedragaren komma över koden till postboxen. I och med att boxarna är obemannade kan bedragaren enkelt lägga beslag på varan. Fakturan skickas till brottsoffret som inte har en aning om vad som hänt.

Det hade varit betydligt svårare för bedragarna att genomföra brottet om de varit tvungna att använda bank-id när de beställer varorna.

Det är här själva kruxet kommer in. Ett av de största företagen för betaltjänster är Klarna. I en stor andel av de anmälningar om paketbox-bedrägerier som inkommit till Uppsalapolisen är Klarna det betaltjänstföretag som använts.  Klarnas uppgift är att ordna så att nätföretag som sålt en vara får sina pengar. 

Vad många privatpersoner som handlar via Klarna inte känner till är att det finns en grundinställning i Klarnaappen. Genom denna förinställda funktion godkänns köp utan krav på bank-id. 

Därmed kan bedragaren beställa varor i någon annans namn, utan att stoppas av säkerhetsfunktionen i form av bank-id.

För att förebygga den här typen av bedrägerier måste kunden själv gå in i Klarna-appen och klicka på en funktion som aktiverar bank-id vid köp. Det krävs dock flera steg för att nå den funktionen. Den är dessutom ganska svår att hitta.

I Uppsalaärendena har bedragarna ritat in sig på äldre personer, födda 1920–1945, som kan tänkas ha begränsade it-kunskaper.  

Uppsalapolisens presstalesperson Jonas Eronen säger att det är ett problem att betaltjänster har sådana här förinställningar.

– Saknas säkerhetsspärren i form av bank-id öppnar det för bedrägerier och privatpersoner riskerar att drabbas, konstaterar Jonas Eronen.     

Han uppmanar människor att vara mer noga med vilka inställningar de har på sina betaltjänster. 

I de ärenden som utreds av Uppsalapolisen har gärningsmännen beställt varor som kläder, skor och smink. I allmänhet rör det sig om mindre belopp, mellan 200 och 2 000 kronor. 

Att det inte handlar om dyrare varor beror på att det finns automatiska spärrar mot köp för höga belopp utan bank-id.  

Det är svårt att få fram hur vanligt det är med postbox-bedrägerier. Tidningen har talat med en av utredarna på Uppsalapolisens bedrägerienhet som säger att han själv fått in 15-20 ärenden sedan mitten av december.

Utöver det finns anmälningar som handläggs av andra utredare men hur många fall det rör sig om har inte gått att få fram.

Polisen har mycket svårt att klara upp paketbox-bedrägerierna eftersom gärningsmännen i allmänhet inte lämnar några digitala spår som går att knyta till enskilda individer.  

Den som köper en vara från ett nätföretag där Klarna används för betaltjänsten kan göra så här för att stoppa köp utan bank-id:

Gå in på Klarna-appen. Klicka sedan på Smiley-symbolen (glada gubben) i övre högra hörnet.

Klicka på "Data och säkerhet". Klicka därefter på "Bank-id vid köp". Avsluta med knappen "Aktivera bank-id för alla köp". 

Bedrägerier i Uppsala

Under 2019 polisanmäldes 2 061 fall av bedrägerier i Uppsala. 2018 var antalet 1 971 bedrägerianmälningar.

Sedan 2014 har anmälningarna legat på ungefär den nivån.

En typ av bedrägeri som enligt branschkännare ökat kraftigt är så kallad social engineering. Det handlar om bedragare som ringer upp personer och förmår dem att till exempel lämna ut sina koder eller logga in på sitt bank-id. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!