Hos en person som har Alzheimers sjukdom skadas nervceller i hjärnan av vissa proteiner. Forskarna i Uppsala har i 20 års tid forskat fram ett läkemedel baserat på en antikropp som ska angripa ett av dessa proteiner.
– Förhoppningen är att det här läkemedlet ska bromsa sjukdomsförloppet. De mediciner som i dag finns mot Alzheimers lindrar bara symptomen, säger Lena Kilander, professor samt överläkare i geriatrik vid minnesmottagningen på Akademiska sjukhuset.
Läkemedlet har genomgått flera tester som gett lovande resultat. Den studie som nu ska göras – en utvidgad så kallad fas 3-studie – ska påbörjas innan sommaren och pågå i ett och ett halvt år. Ger även den bra resultat återstår bara att ansöka om att få läkemedlet godkänt för försäljning.
– Det intressanta blir nu att se hur människor mår och fungerar av läkemedlet. Vi kommer att kolla det genom kognitiva tester och hur man klarar aktiviteter i dagliga livet, säger Lena Kilander.
I hela världen ska över 1500 Alzheimersjuka vara med i studien. I Uppsala räknar Lena Kilander med 6–8 deltagare.
– Det är många som hört av sig och vill delta, men långt från alla uppfyller kriterierna. För att vara med krävs att man är i en tidig fas av sjukdomen och att man i övrigt är frisk.
Hur långt bort är ett botemedel?
– Fortfarande långt bort. Den här antikroppen angriper en viktig orsak bakom Alzheimers, men det kan finnas fler orsaker. Detta behöver man forska mer kring.