Vetskapen om dyslexi är större i samhället i dag. Men ändå behöver fler få bättre kunskaper och erfarenheter om läs-, skriv- och räknesvårigheter, menar Inger Rålenius som är rådgivare för Dyslexiförbundet.
– Det är lite sorgligt. I en del skolor är det katastrof, säger hon.
Det är stora skillnader mellan olika skolor och lärare, enligt Inger Rålenius. David Sjölund som besöker Dysleximässan med dottern Nelly Sjölund, 11 år, är ändå nöjd med sin dotters skola.
Både David och Nelly har dyslexi. De är vid ungdomssektionens hörna och pysslar armband till Nellys syskon.
David Sjölund tycker att det hänt mycket sedan han gick i skolan.
– På min tid garvade klasskompisarna bara åt mig. Det är klart att dyslexin påverkat min skolgång, men mig spelar det ingen roll, säger David Sjölund.
På Dysleximässan i Fyrishov under fredagen och lördagen fanns ett 40-tal utställare som informerade om metoder, appar, stöd och hjälpmedel som kan förenkla för barn och vuxna med dyslexi (läs- och skrivsvårigheter) och dyskalkyli (räknesvårigheter). Omkring 800 personer hade besökt mässan vid lördaglunch.
Största affischnamnen på mässan var journalisten och författaren Niklas Hyland som gjort tv-serien Jakten på Dyslexin och skådespelaren och författaren Eva Funck som känns igen från barnprogrammet Björnes magasin.
Årets vinnare av Dyslexipriset blev föreläsaren och författaren Susanna Cederquist som skrivit boken Dyslexi + Styrkor = sant.
– Hon är en eldsjäl, säger Inger Rålenius.