Låt oss säga att ett barn far så illa i en familj att socialnämnden beslutar att barnet ska tvångsomhändertas. I och med att barnet placeras i till exempel ett familjehem minskar föräldrarnas utgifter.
Tidigare har föräldrar i Uppsala inte alltid behövt stå för barnets kostnader under den tid som placeringen pågått.
I stället har föräldrarna i vissa fall kunnat behålla pengarna. Kommunen har visserligen skickat ut betalningskrav, men de föräldrar som inte betalat den så kallade föräldraavgiften har kommit undan med det. I dessa fall har kostnaderna täckts av kommunen och i förlängningen av skattebetalarna.
Men sedan ett år tillbaka har kommunen ett nytt arbetssätt. Om föräldrarna inte betalar föräldraavgiften överlämnar kommunen betalningskravet till förvaltningsrätten som beslutar om skulden ska fastställas eller avslås.
Under 2018 fick kommunen in 418 000 kronor i den här typen av föräldraavgifter. 2019 hade beloppet ökat till 1 051 000 kronor. Det högsta belopp som föräldrar krävdes på i ett enskilt ärende under fjolåret uppgick till 26 530 kronor.
Socialnämndens ordförande Eva Christiernin (S) ser det hela som en rättvisefråga.
– Om kommunen har beslutat om en avgift ska det följas. Det är inte rimligt att vissa föräldrar ska slippa undan medan andra tar sitt ansvar, säger hon.
Hur kommer det sig då att kommunen tidigare låtit bli att kräva in avgiften från föräldrar inte betalat?
Eva Christiernin säger att hon inte vet utan hänvisar till föregående ordföranden i socialnämnden, Kjell Haglund (V).
– Jag har inte känt till att det varit möjligt att kräva in föräldraavgifter. Det har inte tjänstemännen informerat mig om och frågan har aldrig diskuterats under min tid i nämnden, uppger Kjell Haglund.
Hur mycket föräldrarna ska betala i avgift beror bland annat på hur hög inkomst de har. Som mest kan föräldraavgiften uppgå till 2 073 kronor per månad medan föräldrar med små inkomster inte behöver betala.
Ett av fallen som hamnat i domstol gäller en Uppsalabo vars dotter varit placerad genom kommunen. Mannen betalade inte föräldraavgiften på 5 900 kronor.
Förvaltningsrätten konstaterar att Uppsalabon hade en årsinkomst på 527 000 kronor och att han därmed har råd att betala. Domstolen fastställde att han ska stå för avgiften men avslog kommunens krav på ränta.