Uppsalaborna öppna för moderna arbetsformer

Jobb-gig lockar mer än fast anställning. Uppsalaborna väljer hellre frihet än trygghet enligt en ny undersökning.

Många Uppsalabor kan tänka sig en annan anställningsform än tillsidareanställning.

Många Uppsalabor kan tänka sig en annan anställningsform än tillsidareanställning.

Foto: Vidar Ruud / TT

Uppsala kommun2019-10-28 18:04

Att kunna styra över sin egen tid och själv välja arbetsuppgifter är mer lockande än tryggheten i traditionella anställningar. 

Det visar en ny Sifo-undersökning gjord på uppdrag av banken Bluestep. Undersökningen räknas som riksrepresentativ och baseras på svar från drygt 2400 personer i åldrar mellan 18 till 74 år.

Av de som svarat i Uppsala län vill 59 procent någon gång i livet prova en annan anställningsform än tillsvidareanställning. Bland unga i åldern 18-29 år är siffran 61 procent bland de tillfrågade. Uppsala är därmed det län i Sverige som är mest positiv till moderna arbetsformer. 

Enligt undersökningen tror också 41 procent av Uppsalaborna att halva arbetsmarknaden, inom tio år har övergått till moderna arbetsformer. 

Varför ligger Uppsala i framkant?

– En spekulation är att det är en klassisk universitetsstad. Många unga befinner sig här och vi kan gissa att de är mer inställda på att jobba i en friare form än den traditionella fasta tillsvidareanställningen, säger Tomas Netz, bolånechef på Bluestep Bank.

De 22 procent av de som väljer bort moderna anställningsformer gör det främst för att slippa oron över att inte få samma kreditbedömning, särskilt med tanke på bolåneansökningar, hävdar undersökningen. 

Den nya arbetsmarknaden kräver en mer individuell riskbedömning anser Tomas Netz.

– Den här typen av kunder har kanske luckor i sin kredithistorik och inkomsten går lite upp och ner, men återbetalningsförmågan kan vara minst lika bra.

Tomas Netz, bolånechef på Bluestep Bank
Tomas Netz, bolånechef på Bluestep Bank
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!