Uppsalabor gjorde gemensam sak med omvärlden

När Uppsalas klimatdemonstranter under fredagen ännu en gång samlades på Forumtorget var de en del av en global manifestation.

Nora Sverredal från Fridays for future Uppsala välkomnade alla deltagare till manifestationen.

Nora Sverredal från Fridays for future Uppsala välkomnade alla deltagare till manifestationen.

Foto: Svetlana P Jansson

Uppsala kommun2019-09-27 21:35

Runt klockan fyra på fredagseftermiddagen är det trångt på Forumtorget. Från den runda stenbänk som agerar scen under dagens klimatmanifestation hörs några röster sjunga Evert Taubes gamla miljökampsång Änglamarken. En kvinna med fyra barn frågar varför så många människor har samlats och blir sedan lite irriterad över svårigheten att ta sig fram i folkmassan.

Under dagen anordnades det runt om i världen emellertid betydligt större demonstrationer än den i Uppsala. I den kanadensiska staden Montréal hölls en marsch som enligt arrangörerna lockade 400 000 personer. Liknande manifestationer skedde i bland annat Italien och Nya Zeeland.

De närvarande på Forumtorget är alltså en del av en global rörelse. Och det är något som Nora Sverredal från Fridays for future Uppsala – som är organisationen bakom manifestationen – tar fasta på när hon kliver upp på stenbänken med en mikrofon och välkomnar alla demonstranter:

– Det här är en historisk dag. Tack för att ni är här – det här gör vi tillsammans över hela världen.

När hon går av scenen jublar och applåderar lyssnarskaran. Senare under kvällen uppger en av medlemmarna i Fridays for future Uppsala att nästan 1 500 personer ska ha närvarat under manifestationen.

Men mellan åhörarna och deras plakat passerar också sådana som inte vill delta. En av dem är Henrik Skansfelt. Han tar sig igenom folkmassan och fortsätter längs gågatan mot Stora Torget.

– Jag förstår varför barn strejkar, som saknar den påverkansmöjlighet som kommer med rösträtten. Men jag tror inte att det ger någon effekt i praktiken, säger han och fortsätter:

– För att verkligen få förändring behöver man rösta på ett parti som vill genomföra den politiken.

En som däremot har tagit sig till manifestationen i syfte att delta är Erik Wall. Han står på Forumtorget med sönerna Arvid och Malte på axlarna respektive i barnvagn, och dottern Agnes bredvid sig.

– Jag vill visa barnen att det är en viktig fråga, säger han.

Inför fredagens manifestation har det i sociala medier cirkulerat uppmaningar om att även vuxna ska strejka för klimatet. Men den idén tror inte Erik Wall på:

– En strejk kräver en tydlig lista med krav som ska uppfyllas av en arbetsgivare, vilket ju inte finns i det här fallet. Men att som vuxen ta ledigt och stötta barnen som skolstrejkar tycker jag är en fin symbolhandling.

Enligt arrangörerna deltog cirka 1 500 personer i fredagens manifestation.
Enligt arrangörerna deltog cirka 1 500 personer i fredagens manifestation.
Karta: Forumtorget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!