Uppsala kommun sätter totalstopp för Marabou

Kommunen slutar med omedelbar verkan att köpa in produkter från mat- och snacksföretaget Mondelez. "Vi behöver visa solidaritet med Ukraina", säger Erik Pelling (S).

Uppsala kommun slutar beställa in bland annat Marabou och Philadelphia, meddelar Erik Pelling.

Uppsala kommun slutar beställa in bland annat Marabou och Philadelphia, meddelar Erik Pelling.

Foto: Alexzandra Persson

Uppsala kommun2023-06-22 17:08

Uppsala kommun har köpt sin sista Marabou-kaka, det meddelar Erik Pelling på torsdagen.

– Vi vill ju gynna de som gör rätt och missgynna de som gör fel. Vi hoppas att det här ska leda till att Mondelez drar sig ur Ryssland, säger han.

Företaget har sedan i slutet på maj svartlistats av Ukrainas regering. Bojkotten har tidigare spridit sig till svenska företag, men även Stockholms och Göteborgs stad som fattat liknande beslut. Nu följer Uppsala kommun efter.

Mondelez har varit en underleverantör till Uppsala kommun och har ett utbud av 170 produkter som Marabouchoklad, Philadelphia och O'boy har tidigare köpts in. Produkterna har framförallt beställts in av äldreboenden, skolor och förskolor i kommunen.

Uppsala kommuns inköpschef Helen Sköld Lövgren menar samtidigt kommunen inte spenderat "stora summor" pengar på Mondelez produkter. Under 2022 köptes varor in för ett värde av 186 000 kronor.

Vilken skillnad kan Uppsala kommun göra?

– Vi är ju Sveriges fjärde största kommun och vi har 18 000 anställda i vår verksamhet och omsätter 19 miljarder varje år. Det är klart att det kommer att kännas vid, men det är att vi gör detta tillsammans som gör skillnad. Vi som större kommun kan även gå före och visa vägen för mindre kommuner, säger Erik Pelling.

undefined
Erik Pelling (S) och Uppsala kommuns inköpschef Helen Sköld Lövgren meddelade på torsdagen att kommunen bojkottar Mondelez produkter.

Kriget har pågått i över ett år, varför fattas beslutet nu?

– Vi har blivit uppmärksammade på det här. Vi har försökt få till ett möte med vår leverantör sedan en vecka tillbaka och det mötet blev av i dag. Nu är vi överens om hur vi ska agera. Det är tack vare att Ukraina ringde i larmklockan och satte upp en lista över företag som de uppmanar omvärlden till att bojkotta, säger han.

Helen Sköld Lövgren poängterar även att kommunen såg över sina avtal med leverantörer när EU först införde sanktioner, men att det inte funnits några avtal som omfattats av sanktionerna. 

– Det vi gör nu är att gå utöver de beslutade sanktionerna som finns. Mondelez är ju okej enligt de beslutade EU-sanktionerna, säger hon.

Det finns fler företag som har kvar verksamhet i Ryssland, kan de också bojkottas?

– Den diskussionen pågår ju nu, säger Erik Pelling.

Han hoppas att både privatpersoner och andra aktörer ska ansluta till bojkotten för att få Mondelez att dra sig ur Ryssland, och att andra aktörer som beslutat att stanna kvar ska komma till samma slutsats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!