Många tycker att det finns för få offentliga toaletter i Uppsala. Det vittnar såväl insändare till UNT som önskemål till kommunen om.
Och nu får Uppsalaborna som de vill. Uppsala kommun planerar för 13 nya toalettbyggnader. I dag finns 9 kommunala toabyggnader utomhus, så utbyggnaden blir kraftig.
– Eftersom Uppsala växer och förtätas har vi sett över behovet, säger Per-Rickard Rönnberg, enhetschef på Uppsala kommuns gatu- och parkavdelning.
En av platserna är Odinslund. Genom att placera toaletter där, mittemellan Slottet och Domkyrkan, vill kommunen lösa den skriande bristen på toaletter i området. I övrigt är det bland annat ett gäng parker som ska utrustas, däribland Vasaparken, Gränbyparken och Kapellgärdesparken.
Även orter utanför Uppsala får ta del av satsningen, nämligen Storvreta, Björklinge och Järlåsa
Än så länge är toalettplanerna dock inte klubbade. Gatu- och samhällsmiljönämnden fattar beslut senare i vinter. Därefter ska upphandling göras och bygglov sökas.
Fram till 2017 hade Uppsala kommun ingen strategi för offentliga toaletter, men nu har man en plan för utbyggnad och underhåll. Toaletterna har fått en högre status, kan man säga.
– Toaletter spelar roll inte bara för att de behövs, utan också för att de påverkar intrycket av en stad både för invånare och besökare, säger Per-Rickard Rönnberg.
I framtagandet av toalettstrategin har Per-Rickard Rönnberg tittat på städer där man satsat mycket på toaletter. Mest inspirerad blev han av Malmö.
– De har ett tydligt trygghetstänk. Bland annat har de rundade byggnader, så att ingen kan gömma sig bakom hörn. De försöker också gestalta byggnaderna utifrån den aktuella platsen.
Den 8 december invigs en ny toalett i Gamla Uppsala som är utrustad med cykelpump och dricksvattenkran. Tanken är att även Uppsalas kommande nya 13 toalettbyggnader ska bli små servicestationer, med just pump och kran. Troligen får de också självrengörande toaringar.
De nya toaletterna beräknas tillsammans kosta mellan 9 och 13 miljoner kronor att bygga, därefter tillkommer skötsel. Satsningen behövs för att göra kommunen trevligare, säger Rickard Malmström (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden:
– För få toaletter gör inte bara att människor uträttar behov där de inte ska, utan också att en del undviker att ta sig ut vilket är jättetrist.