Uppsala kommun inrättar ny avdelning

Uppsala kommun slår ihop två avdelningar till en. Resultatet blir en ny hållbarhetsavdelning som gemensamt ska tackla Uppsalas social- och miljöfrågor.

Ingela Hagström, biträdande stadsdirektör.

Ingela Hagström, biträdande stadsdirektör.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala kommun2019-08-05 07:00

Kommunens avdelningar för ekologisk hållbarhet samt social hållbarhet slås samman för ett tätare samarbete sinsemellan.

– Vi jobbar nära varandra i dag men är i behov av ett ännu tätare samarbete. De sociala och ekologiska perspektiven hänger ju ihop, säger Ingela Hagström, biträdande stadsdirektör på Uppsala kommun.

Avdelningen kommer att bestå av ett 30-tal befintliga medarbetare plus en hållbarhetschef som ännu inte tillsatts.

Kommer ni anställa fler?

– Det får vi se, det beror lite grann på vad vi behöver utveckla. Vi kommer att se över vårt uppdrag och vilken kompetens som behövs, säger Ingela Hagström.

Vad söker ni för typ av chef?

– En ledare som är van att driva förändringsarbete på strategisk nivå. Någon som har flerårig chefserfarenhet inom hållbarhetsarbete i en stor organisation och som gärna har jobbat nära en politisk ledning.

Hållbarhetsavdelningen ska fokusera på den sociala och ekologiska hållbarheten i Uppsala. Det innebär bland annat att man fortsätter arbetet med att minska segregationen i Gottsunda och Valsätra. Andra prioriterade områden är ökad trygghet, jämställdhet och arbetet kring miljöfrågor.

– Vi arbetar utifrån Agenda 2030 och de politiskt uppsatta målen. Högt på agendan ligger bland annat målet om att bli klimatpositiv 2050 och fossilfri 2030, säger Ingela Hagström.

Hannes Vidmark, avdelningschef för ekologisk hållbarhet kommenterar:

– Vårt uppdrag ser ju likadant ut och arbetet ska bedrivas på samma sätt. Syftet med sammanslagningen är att få ihop båda hållbarhetsperspektiven på ett bra sätt.

Gynnar sammanslagningen avdelningarna?

– Vi behöver titta på arbetsformerna och det kan vi göra först när vi är på plats. Jag tror det blir lättare att hitta samarbeten, fördela arbetet och få genomslag på de politiska beslut som tagits och de uppdrag vi har fått.

Agenda 2030 utgår från FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling och kan vara svårt att relatera till konkret arbete på kommunal nivå. Men som ett konkret exempel på hur hållbarhetsavdelningen arbetar nämner Hannes Vidmark det så kallade bensinupproret.

– Vi ska minska bensinförbrukningen och fossila bränslen som slår hårdare mot vissa grupper i samhället än andra. Vi måste titta på de här sakerna samtidigt och hitta lösningar som passar för alla, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!