Uppsala förbereder sig för en pandemi

Sjukvården och kommunen förbereder sig nu för det värsta scenariot: att coronasmittan utvecklas till en fullskalig pandemi. På onsdag hålls en stor övning på Akademiska sjukhuset.

"Den stora frågan är om vi kommer att kunna bromsa och begränsa spridningen", säger Erik Salaneck, infektionsläkare vid Akademiska sjukhuset.

"Den stora frågan är om vi kommer att kunna bromsa och begränsa spridningen", säger Erik Salaneck, infektionsläkare vid Akademiska sjukhuset.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala kommun2020-03-02 20:00

I dagsläget är det ingen som vet vartåt det barkar: Om antalet coronasmittade i Sverige kommer att stanna av, om spridningen fortsätter i hyfsat maklig takt eller om det utvecklar sig till en fullskalig pandemi där 60–80 procent av befolkningen smittas.

I skrivande stund har två personer i Uppsala kommun insjuknat i det nya coronaviruset. Bägge har smittats utomlands.

– Vi räknar med att få fler importfall i Sverige och även i region Uppsala. Den stora frågan är om vi kommer att kunna bromsa och begränsa spridningen, säger Erik Salaneck, infektionsläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Hur väl förberett är Akademiska för en sådan här smitta?

– Sedan ebolautbrottet 2014–2015 har vi jobbat fram en god beredskap för att ta hand om ett fåtal smittade patienter oavsett sjukdom. Vi är inte är lika förberedda för att en stor mängd människor smittas och behöver vård. 

På onsdag kommer Akademiska sjukhuset därför att ha en stor övning för att förbereda sig inför en pandemi där många hundra patienter kan behöva vård samtidigt. Ett 40-tal personer från alla möjliga nivåer och avdelningar på sjukhuset ska delta och "mycket brett" titta på vilka möjligheter som finns att få fram vårdplatser.

– Kan vi möblera om bland avdelningarna på sjukhuset? Kan en hel avdelning vikas åt coronasmittade? Vilka lösningar skulle vara genomförbara, vilka för- och nackdelar har de, och så vidare, säger Erik Salaneck.

Det råder redan i dag brist på vårdplatser, finns resurser för att hantera en pandemi?

– Det är klart att platsbristen spelar in. Men även om vi hade haft ett gott platsläge skulle ett större utbrott kunna ställa till med problem. Därför behöver vi öva.

Enligt Mikael Köhler, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala, bygger sjukvården alltid på anpassning och prioritering. 

– Får vi många coronasmittade med lunginflammation som behöver hjälp med andningen får vi styra om resurserna och ställa in planerade operationer och liknande, säger han.

Det har kommit uppgifter i media om planer på att vårda patienter i gymnastikhallar. Det avfärdas från de UNT talar med.

– I gympasalar är det svårt att ge god vård. Det vi snarare funderar över nu är hur sjuka människor som inte behöver vård ska hanteras tills de är smittfria. För de flesta blir det nog isolering i hemmen, säger Mikael Köhler.

Uppsala kommun har tillsatt en krisberedskapsgrupp som följer utvecklingen. Som en försiktighetsåtgärd har de bland annat fyllt på förråden med handsprit, engångshandskar och liknande. Kommunen bedriver en stor del av samhällets kärnverksamheter – allt från räddningstjänst till äldreboenden och skolor – som skulle drabbas om många anställda blir sjuka. 

– Vilka områden vi bedömer som särskilt sårbara är inte offentligt. Men det vi gör nu är att planera för scenarier där smittan eskalerar, säger Anders Fridborg, säkerhetansvarig på Uppsala kommun.

Länsstyrelsen, som har samordningsansvar för krisberedskapen i Uppsala län, har gått upp i förstärkt beredskap. Deras ansvar handlar om att få olika aktörer att samverka, och en stor del av det handlar om kommunikation. 

– Vi jobbar för att invånarna ska få korrekt information från landets expertmyndigheter, i stället för att behöva förlita sig på ryktesspridning i exempelvis sociala medier, säger Jan Stangebye, försvarsdirektör på Länsstyrelsen.

Smittar genom närkontakt

Coronaviruset smittar genom nära kontakt mellan människor, exempelvis hosta eller nysningar. Inkubationstiden är 1–14 dagar. Viruset är ungefär lika smittsamt som en vanlig influensa. De flesta drabbade får lindriga symptom som feber och luftvägssymptom, och blir friska rätt fort. Men några får lunginflammation.

Virusets namn är Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2. Det orsakar i sin tur sjukdomen  Covid 19. Troligen startade smittan på en djurmarknad i den kinesiska Hubei-provinsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!