Enligt Uppsala kommuns beräkningar får kommunen betala 300 miljoner kronor mer om året till fattigare kommuner om förslaget till nytt kostnadsutjämningssystem får grönt ljus i riksdagen senare i år. För varje Uppsalabo betyder det drygt 1300 kronor. Redan i dag betalar kommunen mellan 500 och 600 miljoner per år i kostnadsutjämning. Ökningen ska införas stegvis fram till 2024 med början nästa år.
Mittenstyret i Uppsala är mycket kritiskt till förslaget och kommunalråden Erik Pelling (S) och Mohamad Hassan (L) har satt startat ett arbete för att få igång en diskussion om effekterna för tillväxtkommuner som Uppsala.
– Uppsala är en av de kommuner i landet som får ta den största smällen. Vi kommer att gå vidare och påverka länets riksdagsledmöter och ansvariga ministrar för att få upp frågan på dagordningen, säger Erik Pelling.
Han anser att kommunerna behöver mer tid på sig för att kunna hantera omfördelningen.
– Som det är nu innebär förslaget att vi ska gräva fram 57 nya miljoner ur kommunens kassor nästa år trots att budgeten för 2020 redan är klar. Förslaget tar heller inte hänsyn till de kostnader vi har för att bygga bostäder, ny infrastruktur och för integration. Man måste balansera det här bättre.
Erik Pelling anser att staten måste ge tillväxtkommunerna extra statsbidrag som kompensation, antingen som generella välfärdsmiljarder eller som riktade bidrag i för exempelvis kostnader för integration.
Mohamad Hassan anser att förslaget förstärker uppdelningen mellan stad och landsbygd.
– Risken är att staten skapar en ny konfliktyta mellan stad och land. Andra kommuner drar stor nytta av tillväxten i en kommun som Uppsala. Men tillväxtkommunen har stora kostnader för sin utveckling. Det verkar inte som om staten har insett det och vilka konsekvenser det får ekonomiskt. Det kommer inte fram i debatten, säger han.
Mohamad Hassan tycker att förslaget till omfördelning har flera delar som missgynnar tillväxtkommuner som Uppsala, bland annat kollektivtrafik som Region Uppsala har hand om. Han anser att staten ska ta kostnaden för det första året så att kommunerna hinner anpassa sig till effekterna av utjämningssystemet.
Vad tycker du om systemet som sådant?
– Jag är inte emot systemet. Man måste dela med sig, säger Mohamad Hassan.
Det anser också Erik Pelling.