Universitetet: ”Det behövs 3,5 miljarder”

Uppsala universitet anser att ramanslaget för svensk forskning behöver utökas med 3,5 miljarder kronor. Det meddelandet fick regeringen av lärosätet på torsdagsförmiddagen.

Uppsala universitets rektor Eva Åkesson under en recentiorsmottagning i augusti 2015.

Uppsala universitets rektor Eva Åkesson under en recentiorsmottagning i augusti 2015.

Foto: Staffan Claesson/UNT arkiv

Uppsala kommun2019-10-31 11:43

I ett pressmeddelande uttalar sig Uppsala universitets rektor Eva Åkesson om beskedet till regeringen angående framtida forskningspolitik:

– Vi har i dag stora samhällsutmaningar som kräver nya lösningar på komplicerade frågor. Forskning behövs mer än någonsin, den skapar förändringskraft och utveckling i samhället och ökar vår beredskap för framtiden.

Hon fortsätter i pressmeddelandet:

–  Det behövs en rejäl satsning både på forskning av hög kvalitet och på den forskningsinfrastruktur som är nödvändig för genomförandet. Det är en ödesfråga för framtiden.

Nästa år väntas den svenska regeringen presentera en ny forskningsproposition, där målet är att Sverige ska vara ett forsknings- och innovationsland i världsklass. Till arbetet med propositionen har de högre lärosätena och andra aktörer tillfrågats om att komma med synpunkter, vilket Uppsala universitet nu alltså gör.

I det dokument som universitetet under torsdagsförmiddagen skickade till regeringen framhåller man att ramanslaget för svensk forskning bör utökas med 3.5 miljarder. Universitetet anser att bland annat forskningsinfrastruktur bör prioriteras – som exempel nämns Scilifelab vid Karolinska institutet i Stockholm. 

Dessutom vill man att 1,5 miljarder ska gå till forskning ”i form av nya strategiska forskningsområden för att möta nationella och globala samhällsutmaningar”. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!