Regeringens beslut om att förbjuda allmänna sammankomster med fler än 500 personer fattades på Folkhälsomyndighetens rekommendation. Detta med anledning av att försöka begränsa coronavirusets spridning: "Syftet med förslaget är att förhindra tillfällen då ett stort antal människor kommer från olika delar av landet, och kanske också från omvärlden, och samlas på en och samma plats. Det gäller alltså exempelvis stora idrottsevenemang, stora konserter, mässor och konferenser", skriver Folkhälsomyndigheten på deras hemsida.
Med anledningen av det nya förslaget kan många verksamheter drabbas. Uppsalas båda universitet är verksamheter som ofta arrangerar större evenemang och som kan komma att påverkas av beslutet.
Hur tänker ni på Uppsala universitet angående regeringens beslut?
– Det är en jättebra fråga. Vi sitter och arbetar med det just nu, där krisledningen och skolans ledning diskuterar hur vi ska hantera detta, säger Christina Boman, säkerhetschef på Uppsala universitet.
Finns det några planer på att stänga universitetet?
– Tvärtom. Vår målsättning är att fortsätta med både undervisning och forskning så långt det bara går och är möjligt under rådande omständigheter. Så länge inte regeringen säger något annat är detta vår plan. Men som sagt kan jag inte ge några närmare detaljer i och med att vi jobbar med frågan just nu, säger Christina Boman.
Ulrika Borg, pressansvarig på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), säger att universitetet under onsdagen fattat flera beslut om skärpta rekommendationer.
– Vi har beslutat att rekommendera att internationella konferenser ställs in. När det gäller nationella event och konferenser, får de inte ha fler än 100 deltagare, säger Ulrika Borg.
SLU har även infört nya skärpta direktiv när det kommer till resande. Alla tjänsteresor inrikes och utrikes som inte är nödvändiga ställs in med anledning av smittläget.
– I dessa fall tittar vi på lösningar där man kan delta digitalt i stället. Går inte detta får mötet helt enkelt skjutas på framtiden, säger hon.
En person med koppling till SLU har hittills bekräftats smittad med det nya viruset. Personen ska enligt Ulrika Borg ha insjuknat under en resa till norra Italien, men inte hunnit komma till jobbet innan hen blev sjuk. Efter att smittspårningen utförts, bedömde SLU att inga särskilda insatser behövde göras.
Universitetet har inga planer i nuläget på att stänga ner verksamheten.
– Grundinställningen är att verksamheten ska fortsätta vara öppen. Men får vi en situation där till exempel några studenter eller medarbetare visar sig vara smittad och där vi känner att vi behöver stänga ner en viss utbildning eller kurs så kan vi komma att föreslå det för smittskydd. Det avgörs från fall till fall.
Hon säger också att de noga följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, och även tittar även på hur andra universitet i Sverige hanterar frågan.