Barn och brott
I december skedde en serie rån på Gränbyskolan, utförda av elever mot andra elever. Skolan gjorde orosanmälningar till socialtjänsten – men flera anmälningar kom inte fram. Var felet ligger är oklart, men det är inte första gången som det glappar mellan Uppsalas skolor och socialtjänsten. Det konstaterar Erik Pelling (S), kommunalråd med ansvar för trygghetsfrågor.
– Vi har märkt att socialtjänsten inte alltid får den information som behövs. Kanske tror man från polis och skola att man gett tillräckligt med information, men något händer på vägen. Det glappet måste tätas till, säger han.
Det är inte bara skola, socialtjänst och polis som behöver skärpa sig. Alla verksamheter i Uppsala kommun kan göra mer för att öka tryggheten och minska brottsligheten, menar Erik Pelling.
– Det behövs fler poliser och en skärpning av flera lagar, men vi kan göra mer med de resurser och verktyg vi redan har. Det måste bli konsekvenser för den som bryter mot lagen och mot etablerade normer, oavsett ålder. Alla kan arbeta mer aktivt, allt från skolor till bygglovsavdelningen.
Bygglovsavdelningen?
– Ja, man har till exempel accepterat svartbyggen i vissa stadsdelar och låtit dem stå. Så kan vi inte ha det. Ofta hänger olika former av kriminalitet dessutom ihop.
Som UNT rapporterat ökar ungdomsbrottsligheten kraftigt i Uppsala. Även otryggheten har vuxit, inte minst bland unga tjejer.
I slutet av januari kallades alla förvaltningar i Uppsala till ett heldagsmöte för att diskutera det allvarliga läget, där även polisen och Brottsförebyggande rådet deltog. Alla kommunala verksamheter fick då i uppdrag att ta fram rutiner för att jobba hårdare mot kriminalitet och för att mycket tidigare än i dag uppmärksamma barn med normbrytande beteende. Målet är också bättre samarbete mellan olika förvaltningar.
– Oavsett var ett barn eller ungdom är stökig – om det är i skolan, på biblioteket eller någon annanstans – behöver vuxna reagera. Och det behöver bli fler orosanmälningar till socialtjänsten mycket tidigare än i dag för att vi ska kunna fånga upp de här ungdomarna, säger Katja Friberg, chef på socialtjänstens barn- och ungdomsenhet.
Vad kan ni på socialtjänsten bli bättre på?
– Vi håller på att se över vad vi kan göra annorlunda och om vi kan sätta in insatser tidigare. Men vad vi ska förändra är för tidigt att säga.