Ungas brott tvingar socialtjänsten tänka om

Den växande brottsligheten bland unga tvingar socialtjänsten i Uppsala att tänka nytt. För att stoppa utvecklingen ska man fokusera mer på gäng och socialsekreterare kan komma att flytta in i polishuset.

Den eskalerande ungdomsbrottsligheten i Uppsala tvingar nu socialtjänsten att förändra sitt sätt att jobba. "Jag är genuint oroad över att ungdomar i Uppsala i dag växer upp i ett ganska rått klimat", säger Eva Christiernin (S), ordförande i socialnämnden.

Den eskalerande ungdomsbrottsligheten i Uppsala tvingar nu socialtjänsten att förändra sitt sätt att jobba. "Jag är genuint oroad över att ungdomar i Uppsala i dag växer upp i ett ganska rått klimat", säger Eva Christiernin (S), ordförande i socialnämnden.

Foto: Michaela Hasanovic/Arkiv

Uppsala kommun2020-02-25 09:00

Barn och brott

UNT har i flera artiklar berättat om den kraftigt ökade ungdomsbrottsligheten i Uppsala. Den vanligaste och mest växande brottskategorin är våldsbrott, som exempelvis sparkar, slag, vapenhot och personrån. 

Politikerna i socialnämnden ger nu socialtjänsten i uppdrag att så fort som möjligt omorganisera sig för att möta utvecklingen.

– När verkligheten förändras behöver socialtjänsten ändra arbetssätt för att både stoppa och förebygga brott bland barn och unga. Jag är genuint oroad över att ungdomar i Uppsala i dag växer upp i ett ganska rått klimat, säger Eva Christiernin (S), ordförande i socialnämnden i Uppsala kommun.

Flera åtgärder föreslås. För det första ska fler socialsekreterare ut på fältet för att snabbare kunna agera när det behövs. Redan i dag finns socialsekreterare på några av stans högstadieskolor, och nu ska socialförvaltningen undersöka om de kan bli fler. Vid behov ska socialsekreterare också jobba ute på stan ihop med Uppsala ungdomsjour.

För det andra ska samarbetet med polisen fördjupas. Socialtjänsten och polisen gör redan i dag gemensamma punktinsatser riktade mot unga som är i riskzonen – senast i torsdags då ett antal ungdomar testades positivt för narkotika. Då var personal från socialtjänsten på plats i polishuset för att kunna handlägga ärenden direkt.

– Så behöver vi jobba mer även till vardags. Det pågår samtal om att flytta över socialsekreterare till polishuset så att de sitter bredvid polisens brottsutredare, säger Eva Christiernin.

För det tredje ska socialtjänsten bredda sitt fokus till hela ungdomsgäng som begår brott och skapar social oro. I dag orosanmäls en individ i taget, men för att möta samhällsutvecklingen krävs nya arbetssätt, säger Eva Christiernin och ger ett par exempel: Om socialtjänsten har koll på ungdomsnätverken vet de att en bråkig elev som blir avstängd från skola A inte kan flyttas till skola B eftersom någon av dennes kompisar går där. Eller om en ungdom ertappas med en mycket farlig drog bör socialtjänsten misstänka att drogen även används/säljs av dennes kompisar.

– Allt det här ser Ungdomsjouren när de är ute, nu behöver vi få in det här gängtänket även hos socialsekreterarna.

Vad beror den kraftiga ökningen av ungdomsbrott på?

– Utifrån de ärenden vi får in är det uppenbart att många av de här ungdomarna inte har föräldrar som går till jobbet. Jag är förutom politiker även lärare och ser ju att många barn har den kriminella livsstilen som en kalkylerad karriärväg eftersom de inte tror att de kommer klara skolan. Vi får inte svika de här barnen utan måste göra allt vi kan för att stoppa utvecklingen.

På onsdag klubbar socialnämnden den nya inriktningen. Socialtjänsten kommer dock inte att få mer pengar i år, utan får nu i uppdrag att med befintliga resurser omorganisera sig utifrån den nya inriktningen. Senast i höst ska socialtjänsten sedan vara igång med det nya arbetssättet.

Fotnot: UNT redovisade tidigare i denna artikel siffror som visade på ökningen av brott i respektive åldersgrupp åren 2017-2019 i Uppsala. Statistiken är sammanställda av socialförvaltningen på Uppsala kommun. Under onsdagen flaggade socialförvaltningen dock för att det kan finnas fel i statistiken även om ”inriktningen stämmer”. UNT har därför valt att ta bort siffrorna.

Läs mer: Fördubbling av våldsbrott bland unga
Läs mer: "Samhället för passivt mot unga brottslingar"
Läs mer: 13-årig pojke pistolrånades av jämnåriga
Läs mer: Rånades på jacka för femte gången
Läs mer: Åklagare: "Polisen hinner inte utreda rånen"
Läs mer: Betalade 15.000 för att sonen skulle slippa gänget
Läs mer: Tonårspojkar i Uppsala hotas och rånas av jämnåriga
Läs mer: Polis: "Misstänkta ska inte kunna sätta skräck i familjer

Särskilda straff för unga

Barn under 15 kan inte dömas till straff, i stället beslutar socialtjänsten om insatser efter föräldrarnas godkännande. Är den misstänkte mellan 15-18 år är socialtjänsten också i hög grad involverad. Alla som är under 21 och döms får straffrabatt.

Våldsbrott är den brottskategori som ökar snabbast bland personer 13-20 år i Uppsala kommun; från 2018 till 2019 skedde mer än en fördubbling. Brottsoffren är i regel jämnåriga. De flesta våldsbrotten sker i skolan när gärningspersonen är under 15 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!