Unga bilförare kan bli fall för socialtjänst

Vid tre separata tillfällen i höst har Uppsalapolisen stoppat bilar med minderåriga förare bakom ratten. På socialförvaltningen menar man att den här typen av brott i regel är ovanliga.

Christian Jerrestål, enhetschef vid Socialförvaltningen i Uppsala, menar att den här typen av trafikbrott är ovanliga hos de ungdomar som socialtjänsten har kontakt med.

Christian Jerrestål, enhetschef vid Socialförvaltningen i Uppsala, menar att den här typen av trafikbrott är ovanliga hos de ungdomar som socialtjänsten har kontakt med.

Foto: Sven-Olof Ahlgren/Arkiv

Uppsala kommun2019-12-08 16:30

Mitt i natten onsdag 27 november stannar polisen en bil som sladdat ut i en korsning i Uppsala. Bakom ratten upptäcks en 13-årig flicka med två 12-åriga medresenärer. Två veckor tidigare stannas en bil med en 15-årig förare och hennes jämngamla kompis i passageraresätet. Tidigare under sommaren voltar en bil med tre 15-åringar ner i diket efter en kortare polisjakt.

När personer i denna unga ålder, i ett av fallen två år under gränsen för att vara straffmyndig, stoppas av polisen lämnas rapporter om det vidare till socialtjänsten som sedan avgör om det är något att gå vidare med. Christian Jerrestål, enhetschef vid Socialförvaltningen i Uppsala, säger att den här typen av trafikbrott är ovanliga hos de ungdomar som socialtjänsten har kontakt med.

– Just den här typen av trafikbrott är inte så vanligt. Oavsett så är det bekymmersamt. Hur ser det ut i deras liv, eftersom man väljer att ta bilen och köra? Inser man faran i det?

Vad kan det få för konsekvenser för dessa ungdomar?

– Vilka insatser som sätts in beror på. Det är många faktorer som spelar in. Hur ser det ut hemma, i skolan och vad har man för umgänge? Behöver föräldrarna stöd i föräldrarollen? Varför försvinner man iväg hemifrån? Vissa är på rymmen från behandlingshem och då återbördas man dit, säger Christian Jerrestål.

Av dem som döms för ungdomstjänst, gäller 10 procent olika typer av trafikbrott. Det handlar om 30-60 personer per år, uppger Socialförvaltningen. Även om händelser med 13- och 15-åringar bakom ratten är ovanliga ser man allvarligt på dem.

– Det är allvarligt på så vis att den här personen utsätter sig själv och andra för fara. Vi ser det som ett normbrytande beteende. Vad behövs för att stävja det? Jag skulle säga att det är sällan som det är en isolerad händelse. Det brukar finnas fler saker att titta på.

I alla tre fall fanns det även unga passagerare med i bilen. Har de gjort sig skyldiga till något?

– För oss är inte ett brott avgörande utan ett beteende och sammanhanget. Ibland är det underåriga som åker med äldre förare och de får kanske köra, men det kanske finns annat i bilen som gör det till en olämplig miljö. Sen kanske det här bara är nåt som polisen har snubblat över nu, ett upptäcktsbrott. Det kan vara mer vanligt förekommande än vi känner till, säger Christian Jerrestål.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!