Under julledigheten ökar misshandeln

Under julledigheten ökar våldet i nära relationer. För många kvinnor som lever i destruktiva förhållanden är det en extra utsatt tid.

Långledigheter ökar misshandlade kvinnors utsatthet. Många lämnas ensamma med den man som gör dem illa.

Långledigheter ökar misshandlade kvinnors utsatthet. Många lämnas ensamma med den man som gör dem illa.

Foto: Arkiv/Anders Wiklund/TT

Uppsala kommun2019-12-30 18:03

Misshandel i nära relationer sker året om. Men under storhelger är utsattheten större. Att vara ledig från arbetet innebär att man blir mer isolerad med den som gör en illa. 

– Det blir en större sårbarhet då man är hänvisad till att vara tillsammans med den som utsätter en för våld. Med den ökade kontrollen och isoleringen kommer också en ökning av våldet, säger Åsa Witkowski, chef för patientverksamheten vid Nationellt centrum för kvinnofrid i Uppsala. 

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt, görs flest anmälningar av misshandel i nära relation under januari. En förklaring till det kan vara att man väljer att stanna i relationen under julhelgen för att sedan ta steget och bryta sig loss. 

– Det kan vara så att man känner att den här julen var droppen. Det kan vara något avgörande som händer som gör att man försöker förändra och bryta upp. Våldet kanske är allvarligare, kvinnan kanske är rädd för sitt eller barnens liv, säger Åsa Witkowski. 

Hon berättar att under julveckan tar Kvinnofridslinjen emot ungefär lika många samtal som under en vanlig vecka. 

– Men det kan också vara svårare att ringa under julledigheten då man har färre stunder att gå ifrån. Det är mycket våld som sker under storhelgerna. 

Nyhetsbyrån Siren har också sammanställt statistik för det totala antalet anmälda fall av misshandel mot närstående i en parrelation under 2018. Med 229 anmälningar ligger Uppsala kommun på plats 7 av 290 när det gäller flest anmälda fall. Under de senaste tre åren har totalt 38 000 fall av misshandel i nära relation anmälts i hela Sverige. Åsa Witkowski menar att det är viktigt att de som blir utsatta polisanmäler. 

– Det är en viktig upprättelse för en själv att anmäla och markera att det inte är okej. Det är också viktigt att samhället tar det på allvar och lyfter problematiken. 

Skulle du säga att samhället tar de här problemen på allvar i dag?
– Det är svårt att kommentera. Det här våldet saknar ofta vittnen och teknisk bevisning, vilket ju är svårigheterna som lyfts fram när vi pratar om varför det blir så få fällande domar. Vi fortsätter att uppmana till att polisanmäla då det är viktigt för upprättelsen och för att känna att man gjort vad man kunnat för att förhindra fortsatt våld. 

Åsa Witkowski råder de som blir utsatta för våld att vända sig till exempelvis Kvinnofridslinjen. 

– Dit kan man ringa och berätta om sin situation för någon som lyssnar. Det där första samtalet är en så viktigt del i processen att hitta en väg ut. Det kan vara första gången man sätter ord på det och erkänner misshandeln för sig själv. 

Vad kan man göra som anhörig till någon som blir utsatt?

– Det är bra om man signalerar att man ser vad som sker. Till Kvinnofridslinjen går det att ringa även som anhörig och diskutera vad det finns för alternativ. Att det finns en god vän i närheten som kan ge stöd den dagen kvinnan behöver det är oerhört värdefullt. 

År 2018 var det rekordmånga som ringde till Kvinnofridslinjen. Ökningen ser ut att fortsätta även i år. 

– Det är säkert en kombination av att fler polisanmäler och en rad andra faktorer som bidragit till att det inte är ett lika starkt stigma för den som har utsatts att berätta om det. Vi har kommit så långt i dag att vi tror på den som berättar om det våld hon utsatts för. Och det finns hjälp och stöd att få, säger Åsa Witkowski. 

Hit kan du vända dig

Det finns hjälp att få om du är utsatt för hot och våld. Här är några du kan vända dig till för att få stöd:

Kvinnofridslinjen. Telefon: 020-50 50 50

Nexus resurscentrum. Telefon: 018-727 52 47 eller 076-101 99 97

Kvinnoboendet Siri. Telefon: 018-727 83 00

Brottsofferjouren i Uppsala. Telefon: 018-10 65 00

Uppsala tjej- och transjour. Telefon: 0760-52 99 30

Bris (För dig under 18 år). Telefon: 116 111

Om ditt ärende är akut ring 112. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!