I januari 2021 träder nya regler för insamling och sortering av avfall i kraft. Det innebär att producenterna, eller Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, ska ansvara för att samla in förpackningar, glas och returpapper från minst 60 procent av alla bostäder.
Men Uppsala Vatten, som ägs av Uppsala kommun, och FTI, är oense om hur insamlingen ska gå till.
FTI vill bara hämta papper, plast och metall direkt vid fastigheten. Returpapper och glas ska de boende själva köra till kvartersnära insamlingsplatser.
Uppsala Vatten vill att allt avfall: matavfall, papper, plast, vitt och grönt glas, metallförpackningar och returpapper, ska hämtas i sorteringskärl vid huset.
– Vi tycker det ska vara enkelt att sortera allt sitt hushållsavfall och få det hämtat vid bostaden. Det ger bättre service, bättre sortering och är bättre för klimatet, säger Fredrik Karlsson, avfallschef vid Uppsala Vatten.
Han ser också problem med att anlägga kvartersnära insamlingsplatser.
– På vilken mark ska de stå? Bygglov behövs och någon måste ha ansvar för eventuellt nedskräpning, säger Fredrik Karlsson.
Henrik Nilsson, som är projektledare för tillståndspliktiga insamlingssystem vid FTI, säger att hämtning av glas och tidningar vid fastigheten blir för dyrt.
– Det kommer att kosta en miljard kronor extra om det görs över hela landet. Det tycker vi är för mycket. Det är ju i slutänden konsumenten som får betala i form av högre priser på syltburken eller tidningen, säger han.
Men då måste hushållen ändå köra till en återvinningsstation. Hur miljövänligt är det?
– Det gör hushållen till 95 procent redan i dag och det sker oftast i samband med att de handlar, så bilresan görs ändå, säger Henrik Nilsson.
Markfrågan hoppas FTI kunna lösa genom att placera stationerna vid olika butiker, andra servicepunkter eller parkeringsplatser som kan finnas ute i bostadsområdena.
Uppsala Vatten samlar i dag in matavfall och restavfall hos varje villahushåll och är intresserade av att även kunna samla in FTI:s avfall, mot ersättning.
– Vi ser gärna att Uppsala Vatten tar hand om allt avfall. Men om de vill hämta glas och tidningar vid fastigheterna så får de bekosta det själva, säger Henrik Nilsson.
Kommer inte parterna överens så får frågan avgöras av Naturvårdsverket.