Klockan närmar sig tre och snart ska Upptåget rulla in på Skyttorps station. Med två tåg i timmen och knappt 20 minuter in till Uppsala kan man tycka att fler borde vilja flytta till orten.
Ändå har det inte byggts bostäder här på länge. Det konstaterar Birgitta Stark, som leker med sitt barnbarn vid lekplatsen intill stationen. Hon fick själv tag på en hyresrätt efter flera års letande.
– Jag skulle gärna ha fler hyreslägenheter. Det är inte alla som har råd att köpa och de bostadsrätter som finns här har ökat i pris, säger hon.
För fyra år sedan satte Uppsala kommun upp ett mål för bostadsbyggandet på ett antal prioriterade tätorter runtom i kommunen. Hela tiden ska det finnas så kallad planberedskap för 400 bostäder. Det ska alltså ständigt finnas detaljplaner som medger att så många bostäder byggs.
De senaste åren har orter som Fullerö, Gunsta och Lindbacken växt explosionsartat. Befolkningen har också ökat utanför Uppsala stad. Men byggnationen har samtidigt varit ojämnt fördelad. Förutom Skyttorp har också exempelvis Vänge och Vattholma blivit utan, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S).
– Skyttorp är faktiskt en stor sorg, att det inte kommer igång någonting där. Det är ändå en tätort med skola, förskola och en egen järnvägsstation. Det borde vara attraktivt, säger han.
Just nu finns det totalt sett möjlighet att bygga 540 bostäder på Uppsalas landsbygd. Merparten av dessa finns i Skölsta öster om Uppsala, där det finns utrymme ytterligare 292 lägenheter. Också i Gunsta finns planer för fler bostäder än vad som har byggts.
Ändå går det för långsamt, tycker Moderaterna. Kommunalrådet Therez Almerfors (M) menar att flera av projekten är gamla och att det har hänt för lite.
– Det är ingen som de facto har jobbat med det här målet, säger hon.
I en politisk överenskommelse som nyligen gjordes mellan M och mittenstyret understryks målet om 400 bostäder i planreserven. Samma mål som gällt i flera år alltså, men nya tag behövs enligt oppositionspartiet.
– De här bostäderna ska fram. Nu blir det upp till förvaltningen att svara upp mot beställningen, säger Therez Almerfors.
De orter där det har byggts mycket, som Lindbacken, Gunsta och Fullerö, har varit lågt hängande frukt, menar Erik Pelling.
– Det är ganska väletablerade, attraktiva platser med goda kommunikationer. Det finns tätorter där utmaningen är större och nu är det dags att ta itu med dem, säger han.
På vissa orter finns också begränsningar i infrastrukturen. I Järlåsa beskrivs en större utbyggnad som omöjlig, på grund av begränsningar i VA-systemet. Här kan max 20 bostäder byggas fram till 2050. I Vänge är motsvarande siffra 50.
– I Vänge vill vi på sikt ha en tågstation och då kommer det verkligen att bli tillskott. Men på vägen dit finns ändå möjlighet att komplettera bebyggelsen, menar Erik Pelling.
Tillbaka i Skyttorp har Birgitta Lång har precis varit in en sväng på pizzerian vid macken. Hon har bott på orten i 44 år och varit med på hela nedläggningsresan, som hon säger.
– Det är ju synd när Upptåget går här. Det går fortare från Skyttorp till Uppsala än från Gottsunda till centrum, säger hon.
Även hon önskar sig främst fler hyresrätter. Och hon har en uppmaning till politikerna:
– Låt bli att prata så mycket. Gör något i stället.