Test: Uppsalas bästa semla 2020

Inför fettisdagen har UNT:s smakpanel ätit sig igenom semlor från tio olika Uppsalakonditorier. Panelen, som består av medarbetare från tidningen, har bedömt semlorna efter bulle, grädde, mandelmassa, utseende och helhet. Testet har varit ett blindtest och ingen har på förhand fått veta från vilket ställe varje semla kom. Här koras vinnaren. Smaklig läsning!

Fettisdagen nalkas och det är dags för semlor. UNT:s smakpanel har testat tio semlor från olika bagerier och konditorier runt om Uppsala och korat en vinnare.

Fettisdagen nalkas och det är dags för semlor. UNT:s smakpanel har testat tio semlor från olika bagerier och konditorier runt om Uppsala och korat en vinnare.

Foto: Madeleine Andersson

Uppsala kommun2020-02-23 21:00

Vinnare: Güntherska hovkonditori och schweizeri

Poäng: 9 av 10. Pris: 36 kr. Vikt: 190 g.

Så tyckte panelen: "Såhär ska en semla smaka". "Unik". "Ser lite ut som ett höghus med all grädde". "Finast! Fin färg på brödet och snygg grädde". "Känns hemgjord".

Landings

Poäng: 8,5 av 10. Pris: 37 kr. Vikt: 150 g.

Så tyckte panelen: "Man vill ha mer!". "Jättegod mandelmassa, men lite för lite". "Grädden är god, lätt och härlig". "För mycket grädde och för lite mandelmassa. Allting är gott men ration är lite skev".

Bageri Brantingstorg

Poäng: 8 av 10. Pris: 35 kr. Vikt: 190 g.

Så tyckte panelen: "Bästa brödet av alla. Gott och kardemummigt". "Snygg!". "Pikant, bitig mandelmassa". "Groteska mängder mandelmassa". "Vacker och lagom stor semla med fint trekantigt lock".

Linné Hörnan

Poäng: 8 av 10. Pris: 45 kr. Vikt: 180 g.

Så tyckte panelen: "God och lagom vispad grädde". "Stabil!". "Bullen är mjuk och följsam". "Ser nästan lite för perfekt ut, fabrikstillverkad?". "Bäst mandelmassa, bra förhållande mellan mandel och sötma".

Leijon stenungsbageri och konditori

Poäng: 7 av 10. Pris: 38 kr. Vikt: 210 g.

Så tyckte panelen: "Perfekt bulle! Mjuk och färsk. Bullen lyfter helheten". "Lite för mycket mandelmassa, men väldigt god". "Klassisk, inga konstigheter. Går nog hem i alla läger". "Grädden känns lite ovispad".

Ofvandahls

Poäng: 6,5 av 10. Pris: 35 kr. Vikt: 130 g.

Så tyckte panelen: "Genuin med klassiska smaker". "Lagom stor med god grädde". "God mandelmassa, kladdig på ett bra sätt". "Ger ett luftigt och fluffigt intryck".

Sätrabagarn

Poäng: 5,5 av 10. Pris: 25 kr. Vikt: 110 g.

Så tyckte panelen: "Oj, så torr!". "Hård yta, soggig på insidan". "Lite som en frukostfralla med grädde". "Var är mandelmassan?". "Platt".

Kafé Kardemumma

Poäng: 5,5 av 10. Pris: 47 kr. Vikt: 220 g.

Så tyckte panelen: "Blaffig". "Ful". "Ser ut som en hamburgare – locket är väldigt stort". "Lite för hårt vispad grädde". "Progressivt utseende, looks aren't everything". "Rejäl grädde". "Torr bulle".

Centralkonditoriet

Poäng: 5,5 av 10. Pris: 35 kr. Vikt: 130 g.

Så tyckte panelen: "God men lite klistrig mandelmassa". "Fin form på både bulle och lock,". "Petit". "Vissa älskar nog detta, andra hatar det". "Grädden kändes lite slemmig". "Mandelmassan ser ut och smakar som smör". 

Trianon

Poäng: 4 av 10. Pris: 35 kr. Vikt: 150 g.

Så tyckte panelen: "Locket är för torrt och bullen för degig". "Mandelmassan är för söt och lite frän – ingen höjdare". "En gräddbomb". "Det finns potential! Men det håller inte hela vägen".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!