Temposkillnad i julkommersens slutspurt

Lugnare tempo i city eller allt inom räckhåll på stora köpcentrumet – många gör ett aktivt val när julhandeln går in på slutspurten.

Fredrik och Lena Nilsson har dragit ned på klapparna, och är inte ensamma. Butikschef Tomas Nilsson på Cervera ser hur kvalitet går före kvantitet hos många kunder.

Fredrik och Lena Nilsson har dragit ned på klapparna, och är inte ensamma. Butikschef Tomas Nilsson på Cervera ser hur kvalitet går före kvantitet hos många kunder.

Foto: Ola Lindqvist

Uppsala kommun2019-12-21 19:00

En pulsmätning längs två av de stora handelsstråken – gågatan i city och Gränbystaden – sista helgen före jul ger lite olika utfall. Det är exempelvis avsevärt enklare att få en pratstund med kunderna i citybutikerna än i Gränby. Där var det bara Ulrika Andersson, på tillfälligt besök i Uppsala, som hade tid att byta några ord med UNT om julförberedelserna. Men så satt hon också tungt nedsjunken i en fåtölj, med tre fyllda kassar runt fötterna:

–  Nej, jag drar inte ned på julklapparna, däremot handlar jag mindre resten av året än förr. Men till jul tycker jag om att ge, och att få, förklarade hon, men ville inte bli fotograferad:

– Hahaha, nej tack. Efter två timmar härinne är man inte riktigt till sin fördel. 

Och även om hon tycker att gallerior och köpcentrum tar på krafterna så är fördelen att allt finns under samma tak. Ute på stan blir det mycket rännande i onödan,  löd hennes analys. 

Personalen i Gränbybutikerna hade lite olika uppfattning om årets kommersiella julspurt, men alla var överens om att trycket är betydligt högre i köpcentrumet än i stadskärnan. Carina Pontán, butikschef på Albrekts guld, tycker ändå att tempot är lite lugnare i år än tidigare:

– Det har mycket att göra med näthandeln, även om man inte handlar smycken på samma sätt som många andra julklappar. En tydlig trend är att silverbestick i present är en äldre tradition som är på väg bort. Nu köper man silversmycken i stället, säger hon.

Inne i Uppsala city tycker Tomas Nilsson, butikschef på Cervera, att årets julhandel ser lovande ut, även om det inte nödvändigt betyder att mängden sålda varor blir större:

–  Det finns ett tydligt inslag av att man tänker hållbart och köper bra kvalitet som håller längre men är lite dyrare, säger han.

Bland hyllorna står Lena och Fredrik Nilsson, som levande exempel på butikschefens spaning. Fredrik Nilsson kallar det en "Greta-effekt":

– Det finns så mycket onödiga grejer som man egentligen inte alls behöver. Vi satsar på nyttosaker i julklapp och vi föredrar city för att det är lugnare här, säger han.

– Vi har absolut dragit in på julklapparna. Nu är det bara kvar en julstrumpa som ska fyllas, sedan ska vi ta en fika, säger Lena Nilsson. 

Ute i helghandeln fanns också Maria och Hans Sjöberg som på samma sätt bantat julklappssäcken. De föredrar riktiga butiker framför nätet. Känna, klämma och väga i handen kan man inte göra hemma vid datorn, konstaterar de, och är lite bekymrade över att butiksdöden sätter sina spår i Uppsala city:

– Varje månad är det någon butik som lagt ned, säger Maria Sjöberg.

Inne på Brothers, lite längre upp på gågatan, flaggar butikschef Lotta Nielsen för samma utveckling:

–  Det blir tuffare och tuffare att vara i city. Ju färre butiker desto färre kunder, summerar hon.

Näthandeln och närheten till Stockholm, där många Uppsalabor handlar sina märkeskläder, är några av hennes förklaringar till att julhandeln över disk inte är densamma som för några år sedan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!