Tankbil läckte diesel efter olycka

Det läcker diesel från den tankbil som under torsdagsmorgonen välte i närheten av länsväg 272.
Det läcker diesel från den tankbil som under torsdagsmorgonen välte i närheten av länsväg 272.

Flera bilar från räddningstjänsten arbetade under torsdagsmorgonen med att stoppa en läcka från en tankbil i närheten av länsväg 272.

Uppsala kommun 14 november 2019 07:42

Tankbilen välte ner i diket till en mindre väg i närheten Sundbro, norr om Uppsala. Den hamnade då på sidan. I samband med olyckan började den läcka diesel från tanken.

– Vi vet inte hur mycket det har läckt hittills, men vi jobbar intensivt med att förhindra att det rinner ut mer i naturen, sade Per Johansson, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral, vid 08:25.

Enligt Per Johansson rymmer tankbilen totalt 17 kubikmeter diesel. En annan tankbil var vid 08:25 väg till platsen, till vilken räddningstjänsten hoppades kunna pumpa över innehållet i den läckande tanken.

– När vi har pumpat över kommer vi att kunna se hur mycket som saknas, och därmed räkna ut hur mycket som har läckt ut, sade Per Johansson och fortsatte:

– Vi har redan börjat gräva för att få undan den jord som har fått diesel i sig. Men arbetet kommer nog att fortsätta länge, ett sådant här läckage kan ge stor miljöpåverkan. Företaget Relita kommer att jobba med saneringen.

Föraren till tankbilen ska inte ha fått några skador i samband med olyckan, som enligt Per Johansson kan ha orsakats av att vägen gav vika:

– Det är en mindre grusväg som inte är gjord för tyngre fordon.

Vid 08:50 uppgav räddningstjänsten att ungefär 0,4 kubikmeter – vilket motsvarar 400 liter – diesel ska ha läckt ut. Klockan 10:09 meddelade Relita att dieseln från den läckande tanken fortfarande inte hade tömts över i den nya tankbilen.

Senare under eftermiddagen meddelade räddningstjänsten att man grävt undan cirka 25 kubikmeter jord där diesel läckt ut samt att man skulle fortsätta jobba med saneringsarbetet under fredagen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa