Målet var att minska klimatavtrycket när han med några kolleger skulle till en vetenskaplig konferens i Barcelona. Men efteråt ser han flera andra vinster med resan än minskade utsläpp.
– Det var lyckat på så många plan. Det är en missuppfattning att det skulle vara en tidsförlust att ta tåget. Vi kunde vara uppkopplade och jobba under resan, säger Joakim Crona.
De var fyra onkologer som klev på tåget i Uppsala en onsdag morgon. Efter en övernattning i Köln på vägen så var de framme i Barcelona vid middagstid på torsdagen.
– Arbetsgivaren tjänar på detta. Vi jobbade tillsammans 40 timmar övertid under resan. Men det är klart att det kan vara en privat förlust om man har familj och måste vara borta längre tid från dem.
Konferensen ha skulle till, Esmo, lockar omkring 30 000 deltagare. Om fler skulle fundera över hur de tar sig dit finns stora miljövinster att göra, menar Joakim Crona.
– Jag skulle uppskatta att kaske 90 procent av deltagarna tar flyget dit. Det är hundratals flygplan och miljontals liter flygbränsle som går åt bara för den här konferensen.
Joakim Crona har en delad tjänst mellan Uppsala universitet och Region Uppsala, och han säger att det framför allt var genom den klimatväxlingsfond som regionen har som projektet kunde realiseras. Men både inom universitetet och regionen hoppas man att hans exempel ska lyfta frågan.
– Det här är genialt och superbra tänkt. Vi vill jättegärna sprida det här till fler, säger Karolina Kjellberg, miljöchef på Uppsala universitet.