– Det kommer hända grejer på Sydpolen, med Icecubedetektorn där.
Det säger Olga Botner, professor i högenergifysik vid Uppsala universitet, som under flera år varit talesperson för det internationella forskningskonsortiet bakom Icecube.
Icecubes uppgift på Sydpolen är att hitta neutriner från yttre rymden. Neutrinon är den näst vanligaste partikeln i universum men också den mest svårfångade. Den ger sig nämligen bara till känna när den krockar med en atomkärna och det gör den nästan aldrig.
Uppsala universitet har varit med sedan starten på 90-talet. 2010 togs detektorn i drift och 2013 publicerades de första resultaten om att neutriner med enorm energi hade spårats. 2018 kom ytterligare en banbrytande studie, nu om en identifierad källa till den kosmiska strålningen, en galax 4 miljarder ljusår bort.
Nu är det dags att uppgradera Icecube. Även i det vill Uppsala universitet spela en roll och Vetenskapsrådet har beslutat att för det bidra med nästan 8 miljoner till universitetets arbete med teknikutveckling. Det handlar i förstone om prototyper av tekniska lösningar, bland annat kablar och vindkraftverk. Kablarna utvecklas av i samarbete med det svenska företaget Hexatronic, medan vindkraftsnurrorna utvecklas vid Uppsala universitet med ambitionen att kunna producera dem kommersiellt.
I Vetenskaprådets beslut står att den framtida utvecklingen av Icecube kan ge ordrar till ett värde av 140 miljoner kronor till svenska företag. Teknikutveckling för extrema förhållanden kan också leda till nya upptäckter och produkter, påpekar Olga Botner.
– Det här är en chans för våra företag. Vindkraft för polarmiljöer har till exempel stor potential, där kan ju solkraft bara produceras halva året.
Uppgradering av Icecube ska ske i två steg, ett inom några år med en utbyggd detektor nedsänkt i isen, och ett i mycket större skala och på kanske 15-20 års sikt.
– På längre sikt planerar vi för en optisk detektor som i dag, nedsänkt i isen, men åtta gånger större i volym. Den kommer att kompletteras med radioantenner på ytan som ska spåra strålning som bildas när neutrinoproducerande partikelskurar går igenom isen, säger Olga Botner.
Vad fascinerar så med neutrinerna?
– Astronomin och rymden. De är budbärare från rymdens allra våldsammaste miljöer, som kring de svarta hålen, säger Olga Botner.