Svenska grismodellen skulle kunna spridas

Halm hindrar grisar från att bita varandra i svansen. Att höet skulle ge dålig hygien avfärdas nu i en doktorsavhandling från SLU.

Att ha hö i grisarnas boxar ger dem större möjligheter att undersöka sin omgivning.

Att ha hö i grisarnas boxar ger dem större möjligheter att undersöka sin omgivning.

Foto: Emil Langvad/TT

Uppsala kommun2019-10-02 08:00

Torun Wallgren, agronom vid SLU, har i sin doktorsavhandling låtit svenska grisuppfödare använda dubbelt så mycket halm som de brukar, för att se vad det skulle ge för effekt. Avhandlingen visar på att hö i boxen inte ger en sämre hygien, samtidigt som grisarna får mer utlopp för sitt naturliga beteende och mer sällan biter varandra i svansen. 

I Sverige har grisuppfödare som standard halm i boxarna. Detta för att stimulera grisarnas undersökande beteende. 
Finns inget hö där grisarna bor finns det risk att de rastlösa djuren biter varandra i svansen. På sina håll i andra EU-länder har man avstyrt problemet genom att helt enkelt kupera grisarnas svansar. Detta trots att det inte är tillåtet.
– Problemet är att det inte ges några repressalier när man bryter mot direktiven, säger Torun Wallgren. 
 

I sin doktorsavhandling har hon undersökt ett av de argument som brukar användas mot att ha halm i grisarnas boxar, nämligen att det skulle vara ohygieniskt.
– På andra håll i Europa har man ofta spaltgolv, vilket innebär att det finns hål i golvet där urin och avföring rinner igenom. Man brukar säga att spaltgolven skulle kunna sättas igen av halm och att boxarna skulle bli smutsiga, säger Torun Wallgren. 

Något som Torun Wallgren lyfter upp som en styrka med avhandlingen är att testerna gjorts på kommersiella gårdar, vilket visar att halm i boxen är bra också ute i verksamheterna och inte bara fungerar på en testanläggning.

Torun Wallgren bor i Uppsala men har haft SLU:s campus i Skara som bas när hon skrivit sin doktorsavhandling.
Torun Wallgren bor i Uppsala men har haft SLU:s campus i Skara som bas när hon skrivit sin doktorsavhandling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!