Svårare hålla coronaregler i semestertider

Coronapandemin kan pågå även i sommar. Då ökar risken att färre följer rekommendationerna för att stoppa smittspridningen.

Filip Arnberg säger att det kan bli en trötthet på coronanyheter efter en längre tid, vilket påverkar viljan att följa myndigheternas rekommendationer.

Filip Arnberg säger att det kan bli en trötthet på coronanyheter efter en längre tid, vilket påverkar viljan att följa myndigheternas rekommendationer.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala kommun2020-04-07 14:00

När det är dags för sommarsemestern är det en mycket större uppoffring att avstå från resor och sociala kontakter för många människor. Det påverkar agerandet, enligt Filip Arnberg, psykolog och programdirektör vid kunskapscentrum för katastrofpsykiatri vid Uppsala universitet.

– Den upplevda kostnaden av vad jag ger upp ska vägas mot riskerna för andra om jag genomför min resa. Den här ekvationen måste gå ihop för tillräckligt många för att vi ska klara det här på ett bra sätt, säger han.

Det finns också en risk att människor blir allt mindre benägna att följa rekommendationer om att ställa in resor och annat ju längre tiden går, enligt Filip Arnberg.

– Om det pågår länge blir vi mätta på coronanyheter. Då hamnar också medvetenheten om smittspridningen längre bak i medvetandet, vilket påverkar riskbedömningen. Många tänker då att "nu kan jag väl ändå få unna mig någonting".

– Å andra sidan finns en motverkande effekt om situationen blir värre. Om smittspridningen tar fart ökar medvetenheten, säger Filip Arnberg.

Rent psykologiskt påverkas människor också av det sociala trycket från omgivningen. 

– Man kan säga att ju fler som följer rekommendationerna, desto större sannolikhet är det att också du gör det och omvänt. Det är en glidande skala och det är svårt att peka ut en procentsats när det bryter samman, säger Filip Arnberg.

En intressant jämförelse är klimathotet. Mekanismerna är likartade: Vi behöver lägga om vårt beteende inte i första hand för att skydda oss själva utan för att skydda andra. Med klimathotet handlar det om kommande generationer, våra barn och barnbarn, när det gäller corona handlar det om att skydda äldre och andra riskgrupper.

Men det har varit mycket svårare att få människor att agera för att minska den globala uppvärmningen, även om den omställning som krävs för detta är mycket mindre än det som nu görs för att hindra spridningen av corona.

– Vi är inte så väl rustade för att undvika hot som ligger långt fram i tiden. I båda fallen behöver samhället jobba för att det ska vara lätt att göra rätt, säger Filip Arnberg.

Det kan enligt Filip Arnberg handla om både ekonomiska styrmedel och mer handfasta tips.

– Samhället kan visa på alternativ. När det handlar om sommarsemestern kan både företag och organisationer bistå familjer genom att fundera över kreativa alternativ för semesterplanerna, säger Filip Arnberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!