Den dagliga presskonferensen då Folkhälsomyndigheten ger sin bild av smittläget i Sverige har blivit en rutin. Under en av dem är det Johan Carlson, myndighetens generaldirektör, som för talan.
– Jag upprepar vårt allmänna mantra: Stanna hemma om du känner dig sjuk, även två symtomfria dagar.
Och så lägger han till:
– Arbeta hemifrån om du kan och har möjlighet.
Till synes enkla råd, men inte lätta att följa, poängterar Johan Carlson under pressträffen. Flera som hört av sig till UNT upplever en otydlighet med dubbla budskap inom den egna arbetsplatsen och mellan Folkhälsomyndigheten och den egna arbetsgivaren. Chefer har eller har haft en hårdare linje än Folkhälsomyndigheten.
– Vi kan göra precis samma sak hemifrån, och då slipper vi föra smittan vidare. Men på min arbetsplats har det krockat: Samhället säger en sak, men min arbetsgivare något annat, säger en anställd inom Uppsala kommuns utbildningsförvaltning och upplever sig har varit beordrad till sin arbetsplats.
– Jag förstår att det kan finnas ett visst kontrollbehov hos chefer, men det går att ha regelbundna digitala möten. Cheferna måste nu ta ansvar för att minska kontaktytorna mellan människor, säger den anställde.
En annan kritisk kommunanställd arbetar med socialförvaltningens försörjningsstöd. Sedan en tid har personalen haft ett tydligt mål att träffa flera klienter. Det är en politisk vilja och ska minska bidragsfusk.
Men kravet har rimmat dåligt med behovet av minskad smittspridning, tycker den anställde.
– Vi borde ha gått över till telefonmöten mycket tidigare. Felet är att kraven på så många fysiska besök som möjligt funnits kvar för länge, och att det till och med är lönegrundande. Kommunen hade kunnat ett mycket större ansvar för att minska smittspridningen, säger den anställde.
I förra veckan bestämdes dock att alla "ickenödvändiga möten" ställs in inom försörjningsstödet. Ida Bylund Lindman, chef med ansvar för 150 medarbetare, uppger att hon själv inte fattat några beslut i frågan, utan följer buden från kommunens krisledningsgrupp. De följer i sin tur Folkhälsomyndighetens råd.
– Vi är en samhällsnära verksamhet som inte kan stänga igen, där en grund är träffa människor. Men visst är det svårt att veta hur långt man ska gå. Vi måste ju också se till att vi har tillräckligt med frisk personal för att klara utbetalningarna nästa månad, säger hon.